Categories
Grupp 1 -21

Vinterbad i Fiskebäck

Kalla bad har
blivit hett

Få har missat inläggen på sociala medier om vinterbad. Att doppa sig i iskallt vatten har blivit trendigare än vandring och surdegsbak. Badare vittnar om hälsofördelar och ökat självförtroende. I Fiskebäck möts både veteraner och nybörjare för ett dopp i det blå.

Text och foto: Ingrid Kullberg Wulf

”Tveka inte. Byt om snabbt och försök att andas.”

Det är de sista råden jag får innan jag går ner i det iskalla vattnet. Känseln i tårna försvann redan på promenaden från handduken till stegen. Jag tänker på rådet, ingen tvekan. Jag går rakt ner men behåller händer och huvud ovanför ytan. Det sticker i hela kroppen, fötterna gör ont och det trycker en aning över bröstet. Tusen nålar – överallt. Tio andetag och så upp. Klart.


Solen skiner i Fiskebäck. Det är nästan en overkligt vacker dag. Solen står högt och inte ett moln syns. Havet är stilla. Några enstaka kajaker glider ljudlöst förbi. På land är det mer liv och rörelse, barn leker på stenarna. Familjer har med sig fika och sitter blundade mot den sällsynta solen. En ensam mås på bryggan.

Sen har vi anledningen till besöket – vinterbadarna. De sticker ut, med badkläder och mössa på huvudet. Några har handskar och skor i neopren, materialet i våtdräkter. De tillåter ett längre bad utan att tappa känseln.

Linda Sjöstrand är en av dem som laddat för att ta ett dopp. Hon är grundaren till Facebookgruppen Vinterbad Gebege, där över 1000 personer förenas i sitt intresse för vinterbad. Idag har ett tiotal från gruppen samlats för att bada. Gruppen startade i mars förra året och Linda funderar över varför så många badar.

Linda Sjöstrand, grundare av Vinterbadare Gebege.

– Det kanske har varit stort men jag tror inte det. Jag har aldrig sett såhär mycket folk som badar. Man känner sig jäkligt frisk, man är ute och träffar lite folk på avstånd, säger hon.

Linda började vinterbada i januari förra året. Då var det två grader i vattnet. Hon hade bara tänkt bada om bastu var en del av aktiviteten men en kompis fick henne att doppa sig utan en varm tillflykt.

– Vi kom oss i, och efter det var jag helt såld. Det händer så mycket i kroppen.

Och det har hon rätt i. När kroppen chockas av kylan drar blodkärlen ihop sig för att blodtrycket ska öka och värma upp kroppens vitala delar. Kroppen utsätts för stress och flera stresshormoner aktiveras, som adrenalin och kortisol. När man kommer upp vidgar sig blodkärlen och man blir varm. Något som Linda känner igen.

– Det rusar, när man kom upp var man varm liksom. Och så blev man gott trött. De första gångerna var jag helt slut, säger hon.

Men det är inte helt ofarligt. Kalla bad kan vara farligt för personer som redan har högt blodtryck eller någon hjärtsjukdom. De kan drabbas av hjärtstillestånd när kroppen utsätt för ett sådant stresspåslag. 

Åh, jag känner mig som en kaktus! Så jävla coolt!

Anna Palmér efter sitt första vinterbad

Vinterbad har skjutit iväg i popularitet de senaste åren. På Facebook myllrar det av grupper dedikerade till vinterbad. Hashtaggen ”vinterbad” har över 33,6 tusen inlägg på Instagram. Boken Wild Swimming av Helena Kubicek Boye, författare och psykolog, har kallats en vinterbadares bibel. Hon intervjuas i tidningen Utemagasinet och resonerar kring trenden. Hon nämner anledningar som en längtan efter mer lokala upplevelser eller som en motvikt till vårt teknikfokuserade samhälle. Att leva här och nu samt att hon, som flera andra, känner sig stark och modig efter ett bad. Hennes bok är helt utlånad på Stadsbiblioteket i Göteborg med en väntelista för att få läsa.

Plötsligt hörs fnitter över klippan. Två kvinnor är på väg ner i vattnet. De går arm i arm, den ena har en stor pälsmössa till sin baddräkt. Den andra har en knallorange baddräkt under badrocken. Kvinnan i orange heter Anna Palmér och hon ska precis vinterbada för första gången.

– Det är skräckblandad förtjusning! Det är så kul. Jag är helt uppbusad, säger hon mellan skratten.

Anna har velat testa länge och längtar efter kicken.
– Det är så häftigt. Att man kan, man vågar. Jag tror man mår bra i kropp och själ av att göra någonting galet. Wow, skön grej!

Carina Ring (t.v) och Anna Palmér (t.h) innan och under sitt bad.

De rör sig mot stegen. Man måste vara försiktig, flera personer har halkat under förmiddagen. Efter några selfies för att föreviga ögonblicket går de i, hand i hand. Väl i vattnet flyter de omkring i ungefär trettio sekunder. Annas ansikte skiftar från glädje, till fokuserat, till aningen plågat. Uppe på klippan igen spricker ansiktet upp ett stort, nästa euforiskt leende.

– Åh, jag känner mig som en kaktus! Det känns som om varje cell och por är öppnad. Det var häftigt! Så jävla coolt!

Hennes väninna, Carina Ring, är lugnare. Hon har badat i ett halvår, hon fortsatte bara bada trots att sommaren tog slut. Anna berömmer Carina, säger att det är tack vare henne och hennes coaching som hon vågade.

Efter badets slut klär alla på sig och fikar tillsammans. Det är som att de andats ut efter ett stort andetag. Avslappnade, lättade och nöjda med bedriften. När kaffet är uppdrucket och de lämnat klippan är det dock inte tomt. Nya människor anländer i en strid ström för att själva få uppleva detta omtalade vinterbad.

En vinterbadares packlista

  • Badkläder
  • Mössa och vantar, gärna i ull
  • Varma kläder i flera laget
  • Varm dryck till efteråt
  • Extra handduk eller sittunderlag att stå på
  • Flaska med varmt vatten för att värma upp fötterna

och för de riktiga entusiasterna…

  • Skor och handskar i neopren