Categories
Grupp 1 -21

Svenska kyrkan i pandemin

KYRKANS VIKTIGA
UPPGIFT I PANDEMIN

I tuffa tider söker sig många till kyrkan för samtal och gemenskap. På grund av en världspandemi uppmanas alla att stanna hemma. Kyrkans arbete under pandemin har varit utmanande, men ett kreativt tänkande och en stark tro har skapat en fungerande vardag i Haga församling.


Text och foto: Alvin Wirsenius


Klockan är 10.30 och inne i Hagakyrkan i Göteborg är det enda som hörs tonerna av en orgel. Någonstans i kulisserna går det även att skymta prästen Pierre Sund som håller på att förbereda kyrkan inför öppning. Solen lyser starkt genom de gotiska kyrkfönstren på de höga, vita valven inne i kyrkan, som annars har ett tydligt genomgående tema av furu prytt med blåa och guldiga detaljer.  

Det är ingen vanlig söndag. Hade det varit samma söndag för ett år sedan så hade Pierre Sund, tillsammans med ett flertal andra medarbetare, förberett för dagens gudstjänst i fastlagssöndagens tema. Istället är  endast han, tillsammans med diakonen Britta Svensson och musikern Ulrike Heider på plats i kyrkan. På grund av coronapandemin håller de endast kyrkan öppen för förbipasserande. 

– Eftersom det inte är ett fastställt evenemang får vi vara 30 personer inne i kyrkan samtidigt. Hade vi sagt att det var en gudstjänst idag på våra kanaler hade det endast fått vara åtta personer här inne, förklarar Britta Svensson.

Tomma bänkar. I sviterna av pandemin ekar kyrkbänkarna i Hagakyrkan tomma stora delar av tiden.

När klockan slår elva ringer kyrkklockorna. Sex personer har hittills hittat in i kyrkan och placerat sig i kyrkbänkarna. Alla sitter på varsin rad, och har blicken fäst mot det korsprydda altaret längst fram i kyrkan. Kyrkklockornas klang övergår efter någon minut i mjuka toner av orgelspel och dagens öppna kyrka har påbörjats.

För den kyrkovane kan dagens händelse i Hagakyrkan upplevas som en vanlig gudstjänst. Men faktum är att det inte hållits en gudstjänst i Hagakyrkan sedan i oktober, då restriktionerna för att minska smittspridningen av covid-19 stramades åt. För att ta del av Svenska kyrkans gudstjänster idag görs detta främst genom nätet, vilket har varit en stor omställning på många sätt enligt prästen Pierre Sund.

– Vi spelar in gudstjänsten i förväg. Vi genomför inte gudstjänsten från början till slut, utan vi spelar in de olika moment som varje person blivit tilldelad var för sig för att undvika smittspridning och klipper sedan ihop de olika filmerna. 

I Församlingen i Kortedala har man agerat på annat vis. Kari Berndtsson är präst i församlingen och förklarar att de istället spelar in sina gudstjänster live i kyrkan varje söndag.

– Vi är endast en präst, en musiker, en diakon och två kyrkvärdar under inspelningen. Innan vi sänder gör vi det prydligt i kyrkan och med hjälp av en fjärrkontroll kan vi styra webbkameran som är kopplad till en dator som strömmar gudstjänsten.

Efter en halvtimmes musik kliver Pierre fram bakom talarstolen för att läsa en text ur Lukasevangeliet. Den höga väggen bakom honom pryds till största del av färgsprakande fönstermålningar, med Jesus i mitten som vakar över kyrksalen. Några enstaka personer har anslutit under orgelspelet, alla fortfarande utspridda på varsin bänkrad. När Pierre läst färdigt påminner han om årets fasteaktion som i år går under namnet ”Under samma himmel”. Aktionen är till för att samla in pengar som sedan doneras till de som drabbats allra hårdast av coronapandemins utbrott i världen.

I Sverige har inte pandemin lett till utbredd svält eller fattigdom, men det har satt stora käppar i det sociala hjulet. Det största hinder som uppstått i och med pandemin för Svenska kyrkan, är enligt Pierre det som är kyrkans allra viktigaste uppgift. Att finnas där för människor.

– Kyrkan har inget egenvärde. Som kyrka vill vi finnas där människor befinner sig, men nu får vi inte det. Att försöka finnas där för människor när man inte får träffas är det svåraste med pandemin, menar Pierre Sund.

“Människor har ett behov av en gemenskap – det märks inte minst nu i dessa tider”

– Pierre Sund

Trots de problem som kyrkan står inför har församlingarna lyckats hitta nya lösningar. Det arrangeras promenader varje torsdag och kyrkan håller öppet några timmar mellan måndag och torsdag varje vecka. Att kyrkan inte har behövt stänga igen helt är viktigt enligt Pierre.

– Människor har ett behov av en gemenskap. Det märks inte minst nu i dessa tider. Alla ska kunna känna att går jag till kyrkan så finns det alltid någon att prata med.

För de som inte har kunnat ansluta sig till promenaderna eller till kyrkan finns även möjligheten att ringa. Dels till enskilda församlingar, men också genom 112 till jourhavande präst. Både Pierre Sund och Kari Berndtsson upplever att samtalen till deras församling har ökat, inte minst under jul och nyår, när många människor var tvungna att sitta ensamma.


Ökningen av samtal till Svenska kyrkan är även påtaglig i statistiken. Enligt siffror från Svenska kyrkan tog jourhavande präst emot nära 100 000 samtal under 2020, en ökning med cirka 30 procent från 2019.


När klockan slår tolv tystnar orgelspelet i Hagakyrkan för dagen, men kyrkan håller öppet en timme extra för de som vill njuta av lugnet, eller samtala med de som tagit sig dit. Medan de flesta börjar röra sig mot utgången står Pierre och samtalar med några äldre damer som dröjt sig kvar. För prästen väntar en ny vecka med inspelning av gudstjänst, ett dop och planering av kyrkans viktiga arbete i den pandemi vi idag befinner oss i. De äldre damerna har det lugnare. På tisdag vankas fettisdagen, och en engagerande diskussion om vart man hittar den bästa semlan i Göteborg, har utbrutit.

En het diskussion om stans bästa semla bröt ut efter söndagens öppna kyrka.