Categories
Grupp 1 -21

Orsa Grönklitt och covid-19

Trots pandemin har
skiduthyrningen i
Orsa Grönklitt inte smittats

I början av april 2020 stänger skidanläggningen Orsa Grönklitt sin verksamhet för säsongen, på grund av Covid-19. Sen skiduthyrningen öppnade för ny säsong i höstas har inga smittfall rapporterats.

Om vi har haft tur eller om folk verkligen har skött sig, det vet vi inte, säger avdelningsansvarig för Orsa Grönklitts skiduthyrning Jakob Limby.

Text och foto: Linn Almäng

Ida Laggar i skiduthyrningen.

Jag är väl insatt i Corona-grejen

Ida Laggar

Ida Laggar trycker på en knapp som släpper ut ett högt tjut. Nästa könummer kommer fram. Hon välkomnar sin kund och frågar vilken typ av skidor kunden vill hyra. Tillsammans kommer de överens om skicklighetsnivå på slalomskidor. Ida hämtar pjäxor och skidor och börjar därefter ställa in skidbindningarna efter pjäxans längd och kundens vikt. Näst på tur är hjälm och stavar, även hur länge kunden vill hyra utrustningen. Efter betalningen informeras kunden att återlämning av utrustning sker längst ner i lokalen. Det är Idas första säsong som anställd i skiduthyrningen i Orsa Grönklitt. Trots pandemin trivs hon bra på sitt nya jobb.

– Det känns bra. Eftersom jag inte har varit här någon säsong innan, så har jag inget att jämföra med. Men det har gått bra. Sen har jag jobbat på apoteket innan, så jag är väl insatt i Corona-grejen, säger Ida Laggar.

I den bakre delen av uthyrningen finns 16 dubbelsidiga färgglada hyllor av slalompjäxor som fyller utrymmet mellan golv och tak. Framför pjäxorna finns ett tiotal hyllor av slalomskidor, tillsammans med stavar och hjälmar. I den högre delen av lokalen finns platsen för längdskidor och längdstavar. Framför vinterutrustningen finns disken och kassorna prydda med plexiglas.

Ida Laggar ställer in bindningar på ett par slalomskidor.

Det har varit mindre småförkylningar och mindre sjukdomar än det egentligen varit någon gång

Jakob Limby

I december 2020, vecka 50, har totalt 123 personer i Orsa kommun bekräftats smittade av Covid-19, enligt Folkhälsomyndigheten. Under samma vecka har Malung-Sälens kommun, där skidorten Sälen ligger, 709 smittade. Mer än hälften av de smittade i Sälen är turister eller säsongsanställda, rapporterar SVT. I Orsa Grönklitt finns det inga bekräftade fall där någon har blivit smittad på anläggningen, beskriver Limby. Det har heller inte varit några sjukfall bland personalen i skiduthyrningen.

– Nej, det har ju hellre varit åt andra hållet. Att det har varit mindre småförkylningar och mindre sjukdomar än det egentligen har varit någon gång. Sen lever vi hela tiden med att det ju kan komma, säger Limby.

Kunder är jättedåliga på att hålla avstånd, alla glömmer

Ida Laggar

Under tiden Ida Laggar plockar av en skotork full av pjäxor beskriver hon att kunder ofta glömmer bort att hålla avstånd från personalen.

– Kunder är jättedåliga på att hålla avstånd, alla glömmer. Man ska inte dra folk över en kam, men det är ju många turister som glömmer. Så man får ju säga till om man känner att de kommer för nära.

Innan pandemin kunde det finnas upp till 100 kunder i kö i skiduthyrningens lokal, nu får det endast vistas sex kunder i lokalen åt gången. På grund av det begränsade antalet har skiduthyrningen i Orsa Grönklitt skaffat ett nytt bokningssystem. Kunderna bokar en tid för att hyra utrustning på anläggningens hemsida. När de ska hämta sin utrustning får de ta en kölapp i entrén i uthyrningen.

– Om de har bokat tid så måste de ta en kölapp för tidsbokning och har de inte bokat tid så måste de ta en kölapp för drop-in, säger Ida Laggar.

Efter kunden tagit sin kölapp får de vänta utomhus. När det är deras tur att betjänas dyker deras könummer upp på en skärm. Då får endast en person per sällskap gå in i lokalen för att personalen ska kunna hyra ut till så många sällskap som möjligt.

Uthyrningens nya kölappsmaskin placerad i entrén.

Det var ju avslutningsveckan med påsk så det påverkade ju stort

Jakob Limby

Våren 2020 bryter Covid-19 ut i Sverige och skidorter börjar fundera på att stänga sina anläggningar. Den sjätte april stänger Skistar sina skidanläggningar i Vemdalen, Sälen och Åre. Samma dag stänger även Orsa Grönklitt.

– Det stängdes sjätte april tror jag och vi brukar ju stänga efter påsk. Förra året skulle vi ha stängt den 13 april. Så det var ju egentligen en vecka, men det var ju avslutningsveckan med påsk så det påverkade ju stort på det viset, beskriver Jakob Limby.

Efter att Orsa Grönklitt öppnade igen hösten 2020 kan Limby inte se en tydlig trend på att det är mer eller mindre kunder i skiduthyrningen än tidigare säsonger.

– Det har väl varit lite både och. Vi märkte ju en skillnad vid jultid, men den skillnaden kan ju även ha berott på att det var dålig vinter. Det behöver ju inte ha berott på Coronan just, men det var ju helt klart mindre folk under jul än det varit tidigare.

Skiduthyrningslokalen i Orsa Grönklitt. Mellan betalkassorna finns träklossar där personal ställer in skidor.

Vi får ju liksom hålla i, och fortsätta på samma väg

Jakob Limby

Nu är det lågsäsong för skidorter och antalet bokade kunder har sjunkit från jul- och nyårledigheten. Hittills har ingen smittats i Orsa Grönklitt men om några veckor börjar sportlovsveckorna och högsäsongen drar igång.

– Om vi har haft tur eller om folk verkligen har skött sig, det vet vi inte. Samtidigt är det ju två, tre veckor nu som är riktig högsäsong som kan göra att vi hamnar i en helt annan situation. Vi får ju liksom hålla i, och fortsätta på samma väg och tro att det är en bra väg, säger Jakob Limby.