Categories
Uncategorised

Vi förklarar Quanon

Quanon
– den otroliga
konspirationen

En grupp djävulsdyrkande barnätande pedofiler som styr världen och där framstående demokrater och Hollywoodkändisar ingår. Det är kärnan i konspirationsrörelsen Qanon _ vars anhängare deltog i stormningen av USA:s kongress.

Tex och bild: Erik Eliasson


När Kapitolium stormades i januari fanns aktivister från konspirationsrörelsen Qanon bland dem som tog sig in i kongressen. Andra stannade utanför med flaggor och plakat. Rörelsen hyllar ex-presidenten Donald Trump som en hjälte och han har i sin tur beskrivit anhängarna som människor som “älskar vårt land”.

Marjorie Taylor Greene,
Rumänska anhängare.

Title for This Block

Description for this block. Use this space for describing your block. Any text will do. Description for this block. You can use this space for describing your block.

Qanon är ett paraplybegrepp som rymmer en vidsträckt uppsättning konspirationsteorier. Kärnan finns i det grundlösa påståendet att världen styrs av ett nätverk av djävulsdyrkande barnätande pedofiler som utnyttjar barn genom sexhandel och som har infiltrerat samhällets alla institutioner.

Anhängare påstår att toppdemokrater som Hillary Clinton och Barack Obama såväl som finansmannen George Soros finns med i kabalen, men också Hollywoodkändisar som Oprah Winfrey, Tom Hanks och Ellen DeGeneres. Även påven Franciskus och Dalai lama pekas ut som delaktiga i den världsomspännande komplotten.

Qanon-myten gör gällande att Trump rekryterades av toppmilitärer för att ställa upp i presidentvalet för att kunna bekämpa sammansvärjningen, sätta stopp för dess inflytande över politik och medier och ställa medlemmarna till svars. Det är grunden, men Qanon har plockat in andra konspirationsteorier och listan över rörelsens olika påståenden är lång, ständigt växande _ och inte sällan motsägelsefull. Pandemin och vaccinet är föremål för rörelsens desinformation. Hur började det?

“Jag har aldrig sett något liknande. De ville hänga mig!

Mike Pence

Hallå hallå

Kalle

I oktober 2017 publicerades de första inläggen från “Q Clearance Patriot”, senare känd som bara “Q”, på forumet 4chan. Den anonyme användaren påstod sig vara en person som genomgått högsta säkerhetsprövning och därmed hade tillgång till hemligstämplat material om Trumps påstådda kamp mot pedofilringen. Inläggen var ofta kryptiskt formulerade och fulla med slagord, löften och profetior. Q förutspådde det som kallades “stormen” _ då Trump med hjälp av militären skulle avslöja kabalen, straffa dess medlemmar och återupprätta Amerikas storhet.

Romanian supporters of QAnon shout slogans against the government’s measures to prevent the spread of COVID-19 infections, like wearing a face mask, during a rally in Bucharest, Romania, Monday, Aug. 10, 2020. QAnon is a U.S. conspiracy theory popular among some Trump supporters. (AP Photo/Vadim Ghirda) XVG101

Konspirationerna är skruvade _ och även om det är svårt att veta hur många anhängarna är så har Qanon otvivelaktigt fått brett fäste. Alla tror inte på allt, vissa håller med om påståendet att “den djupa staten” konspirerar mot Trump men inte att det handlar om barnätande satanister. – Många köper det enklare budskapet att det finns ett omfattande problem med trafficking och sexuella övergrepp mot barn, säger Kent Werne, författare till boken “Allt är en konspiration _ en resa genom underlandet”. – Det fungerar som inkörsport för många, särskilt kvinnor som känner sig engagerade för barns rättigheter och sedan börjar konsumera även de mer obskyra teorierna.

Rubrik