Categories
Grupp 1 -21

Barer under coronapandemin

Barernas kamp om överlevnad
under pandemin

Det är en lördagskväll på Andra långgatan i Göteborg, men det ser inte ut som vanligt. Vanligtvis sprudlar gatan med liv. Folk står utanför de uppradade barerna och umgås. Grupper av människor beger sig med gott humör ner för gatan för att se vad kvällen har att erbjuda. Nu är gatan nästan tom och barerna håller på att stänga.

Text och Foto: Lukas Stenström


Om man i nuläget skulle gå ner för Andra långgatan runt åttatiden på kvällen skulle man mötas av en för det mesta tom gata. Här och var står någon person och röker utanför en bar, eller är på väg hem efter en kort kväll på puben. Barerna som slutar sälja alkohol klockan 20:00 förblir öppna ett tag till så att folk kan dricka upp innan de beger sig hemåt.

På Järntorgets Brygghus jobbar Sharky Simpson, 49. Han har varit bartender i 33 år och aldrig upplevt någonting som coronapandemin i hela sitt arbetsliv.

— Vi har verkligen haft ekonomiska problem, men det finns inte mycket vi kan göra. Vi får bara följa restriktionerna så att det här snabbare går över. A beer my dear? Go ahead and have a seat over there, säger Sharky, som blir avbruten av en kund som kommer in i baren.

Sharky gör rent några ölglas med en trasa som halvt hänger ut ur hans ficka. Kunden beställer en öl som Sharky direkt fyller i glaset han just rengjort. Trots att det är mycket färre kunder och allt verkar lugnare har bartendern mycket att göra. Detta beror bland annat på att det bara är tre personer som jobbar kvar på Järntorgets Brygghus.

Kunderna kan ställa till det

— Du får ursäkta att jag springer runt lite här och var medan jag pratar. Som sagt har vi varit väldigt noga med att följa restriktionerna så det handlar egentligen om kunderna. Ibland är de samarbetsvilliga och ibland vill de inte lyssna på oss, säger han.

Samma sak berättar både Jonna Rosengren, 20, och Johan Alborn, 24. Jonna jobbar på Café Publik och Johan på Hops. De jobbar båda som bartenders och skildrar samma sak som Sharky. Kunderna ställer till det, när de inte vill hålla avstånd från varandra eller insisterar på att få sitta fem personer vid ett bord. Enligt restriktionerna är det bara tillåtet för fyra personer att sitta tillsammans.

— Det är lite ett personligt ansvar. Kunderna har ibland svårt att inse att vi inte har gjort restriktionerna utan bara följer dem. När de är fulla också blir det svårare att genomföra, men folk har nu börjat vänja sig vid restriktionerna, säger Johan.

Kunderna har ibland svårt att inse att vi inte har gjort restriktionerna utan bara följer dem

Johan Alborn, bartender på Hops

Om barerna inte tillämpar restriktionerna och brister i sin översikt, kan de förlora sitt tillstånd. Då skulle de behöva stänga ner, vilket är orsaken till att bartenderna kastar ut personer ur baren om de inte lyssnar på vad som sägs.

Inget stöd från staten

På Brygghuset är det bara två kvinnor som sitter vid ett bord vid fönstret, en man som njuter av en öl i hörnan och Sharky som står bakom baren. Enligt Sharky har barerna inte fått något stöd från staten, men på Brygghuset ska de få någon form av stöd mot slutet av mars. Detta bekräftas av Jonas Partheen jobbar som presschef på Visita.

Visita är en branschorganisation som bland annat hjälper restauranger och barer. Visita representerar många företag som är beroende av gäster. De ger rådgivning till sina medlemmar, pratar med politiker och jobbar med media för att hjälpa företagare i besöksnäringen. Dessutom har de jobbat mycket med frågan om stöd.

— På den 25 februari öppnades äntligen sökningen till omställningsstödet. Det är ett steg åt rätt håll och en stor hjälp, men det är inte så att det löser alla problem, säger Partheen.

Omställningsstödet innebär att ett företag, som till exempel en restaurang, får en del av sina fasta kostnader täckta av staten. För att söka stödet måste de har tappat minst 30, 40 eller 50 procent av omsättningen mot året innan. Beroende på vilken stödperiod företaget söker till måste de ha tappat mer eller mindre procent av omsättningen mot året innan.

Jonna Rosengren är en av två bartenders som fortfarande finns kvar på Café Publik. De har inte fått något stöd från staten och har behövt säga upp personal. Johan Alborn på Hops hoppas på att få stöd så att de kan permittera på baren.

— Det innebär att vi trots mindre arbetstimmar får mer lön. Permitteringslönen kommer inte vara en full lön, men den kommer ändå hjälpa oss. Vi har inte fått besked än, men förhoppningsvis kommer det snart, säger Johan.

Jonas Partheen från Visita tror dock att det kommer ta lite tid innan barerna får permetteringsstöd. De får nöja sig med omställningsstödet i nuläget.

Andra långgatans övergivna barer har fortfarande sina skyltar stående utanför ingångarna. De få kunder som kommer dit kan läsa barernas olika priser som redan tagits ner rejält på grund av corona.

Dålig kommunikation

Utöver det saknade stödet får barer och restauranger väldigt lite information. Till exempel skulle alkoholförbudet efter klockan 20:00 upphävas på den 14:e februari, men två dagar tidigare fick restaurangerna besked om att det inte skulle genomföras. Detta ledde till problem för många barer.

— Många barägare köpte till lite mer varor för lagret, eftersom de trodde att de skulle kunna hålla barerna öppna längre igen. Men då helt plötsligt får man höra att det har ändrat sig och då har man kastat bort de pengarna, säger Sharky och lutar sig mot baren.

Det är konstigt att ha extra hårda restriktioner på restauranger

Jonas Partheen, presschef på Visita

Barer och restauranger har haft det svårast under pandemin med de hårdaste restriktionerna.  Enligt Folkhälsomyndigheten finns det dock ingen stor smittspridning på restauranger och barer.

— Restriktionerna ska vara där smittan finns och stoppa den. Så det är konstigt att ha extra hårda restriktioner på restauranger. Det är svårt att förstå, säger Jonas Partheen avslutande.