Categories
Grupp 1 -21

Invigning under pandemin

Nu öppnar nya restaurangen
– mitt under pandemin

Det är endast några timmar kvar tills portarna slås upp. Efter lång väntan och mitt under pandemin är det dags för Helsingborgs senaste restaurang att visa upp sig. 

– Det brukar alltid vara lite nervigt inför öppning. Men nu känner jag mig fan inte nervös alls, säger Christoffer Erson, restaurang- och barmanager.


Text & foto: Ida Lindemann


Han blir överröstad av en dammsugare. Flera män med förkläden och svarta rockar talar högt bakom köksdisken, och en annan bakom bardisken. Alla vill göra sig hörda. Utanför de stora fönstrena breder en solnedgång ut sig över hamnen. Det är bara några meter mellan havet och byggnaden, och den starka solen tvingar männen i köket att kisa för att kunna se något.

– Det är lite stressigt, men det är mest för att vi haft en drinkprovning och sen kommer folk redan vid fem. Men det är bara för personalen, så det är typ som en soft opening. “The grand opening” är imorgon, säger han. 

Den första helgen är redan helt fullbokad, med 60 personer i väntelista, trots Coronapandemin. Christoffer Erson berättar att de har ungefär 130 bokningar varje dag, men de måste hålla sig till sittningstider. 

– Det är plastade golv och tumstockar som gäller, säger han. 

Flera människor är i full gång med att duka borden. De kollar en sista gång så att avstånden mellan borden är godkända för den nya lagen. Trots att flera av borden är stora står det endast fyra stolar runt dem. 

Det enda restaurangmanagern oroar sig över är den nya servisen. Att få nya kollegor och lära sig hur de jobbar. Däremot tycker han inte att pandemin påverkar något särskilt. 

Christoffer Erson.

– Det svåraste är egentligen, eller det är inte svårt utan snarare tråkigt, att man får ta väck bord och minimera sittningstiderna. Men det blir egentligen enklare för oss att öppna för att det är färre gäster, säger han. 

Trots pandemin har flera serveringar öppnat under året, även om det är en minskning mot tidgare. Det visar siffror från Miljöförvaltningen i Helsingborg. Mellan den första mars 2019 till samma datum året efter, alltså innan pandemin startade, registrerades 77 serveringar i Helsingborgs kommun. Från första mars 2020 till första mars 2021 registrerades istället 65 serveringar. Då räknas både nystartade verksamheter och verksamheter där nya ägare tagit över en lokal där det tidigare funnits en annan servering.

På flera bord står handsprit doftsatta med gin.

Framför köket ligger en disk fylld med is som kyler de stora fiskarna. Där finns även mängder med citroner och sjögräs. Maten som ska serveras är en fusion av japansk och peruansk mat.

Den starka solen tvingar alla att kisa för att kunna se.

I mars 2016 flyttades den populära baren, restaurangen och klubben The Tivoli. Hela huset flyttades med en stor vagn till en annan plats på Hamntorget. Detta kostade 28 miljoner. Detta för att göra plats till det nya Clarion Hotel som skulle öppna upp. Hotellet som AMA Restaurant & Rooftop Bar hör till. Men alla var inte nöjda med det. 

– Jag tror att allt snack kring The Tivoli hjälpt oss. Många röstade emot, det var massvis med aktivister och nästan manifestationer. Det blev mycket PR och media som gjort att människor blev intresserade av restaurangen, säger Christoffer Erson.

Han tror att det kan vara en anledning till det stora intresset för restaurangen, precis som läget med utsikt över Öresund och Danmark. Bara några meter längre bort ligger färjorna som kör mellan Helsingborg och Helsingör. 

Christoffer Erson blickar ut över sundet. På andra sidan, i Danmark, gjorde han sina första arbetspass, när han extraknäckte på en krog. Han har varit i restaurangbranschen så länge han kan minnas och har koll på vad som krävs under en invigning. 

Utöver att laga god mat försöker AMA vara klimatsmarta och köpa in så mycket miljömärkt mat som möjligt. Däremot köper restaurangen in kött från andra länder. 

– I och med att det är peruanska inslag i maten vill vi gärna ha kött från Sydamerika. Det är klart att man kan ha svenskt kött, men jag tycker inte att det är lika bra som till exempel amerikanskt, säger han.

Slutligen berättar han om en idé som de ska försöka verkställa. Restaurangens namn AMA betyder kvinnlig dykare, och de vill fokusera mycket på havet, inte bara när det kommer till maten.

– Om man går ut med en hink och samlar skräp från havet, så kan man byta in det mot ostron hos oss.

En dag senare. Röda mattan är utrullad. Handspriten står strategiskt utplacerat på bord och runt om i lokalen. Det är premiärdags. De första gästerna har fått in sin mat. En av dem är Oda Widell, 20, från Helsingborg.

– Spännande. Förrätten var fantastiskt, typ det godaste jag ätit. Men varmrätten levde inte upp till mina förväntningar, säger hon. 

– Kul med en ny restaurang i alla fall, tillägger hon.