Categories
Grupp 1 -21

Kinnas gym under pandemilagen

Pandemilag på plats

– gymmen i Kinna anpassar sig

Klockan är halv nio på morgonen och ”The Final Countdown” ljuder ur gymmets högtalare. Skenet från taklamporna har en uppiggande effekt.

En herre reser sig från benpressen och sprayar med desinfektionsmedel. Han torkar noggrant och går vidare till den intilliggande bröstpressen. På ett löpband knappar en man på displayen – tempot ökar.

En dam hälsar på en bekant. I förbigående pratar de entusiastiskt om att fler tillåts på passen. Nu är maxantalet 16 i den stora salen, jämfört med åtta som det varit sedan i november.

I anläggningens största gympasal är det om bara några minuter dags för AnnaKarin Svensson, verksamhetsansvarig för Friskis & Svettis i Marks kommun, att leda dagens första pass.

Iklädd rött linne och gråa träningstights tänder hon upp medan deltagarna småpratar och placerar ut sig i en cirkel. AnnaKarin Svensson tar plats i mitten och förbereder dem med en kort instruktion. Dagens pass är nämligen helt nytt. Musiken startar – det går nästan att ta på energin som flödar i salen.

”Ni är bäst!” Deltagarna peppas genom övningarna. Foto: August Klittmar

På dagens pass är de totalt tio som delar på 340 kvadratmeter. För ett år sedan, innan coronaviruset lamslog världen, kunde de vara så många som 60.
– Du fattar när 60 pers gör samma sak, berättar AnnaKarin Svensson, det blir ju sånt tryck så det är inte sant!

Sedan slutet på november till början på februari i år, har hon lett pass för max sju deltagare. Begränsningen kom sedan regeringen meddelade att endast åtta personer tillåts på allmänna sammankomster. Trycket på platserna har därför varit enormt.
– De går första minuten, säger AnnaKarin Svensson.
Man behöver alltså vara snabbare än när biljetterna till en Håkan Hellström-konsert släpps.

Medlemmarna har varit snabba med att anpassa sig till den nya situationen.
– Acceptansen tycker jag är fascinerande, säger AnnaKarin Svensson och minns det första informationsmejlet hon skickade ut den tolfte mars förra året.
I det framgick att medlemmar fick frysa sitt kort en månad om de kände sig oroliga. Förhoppningen var att corona skulle vara över till sommaren och inte hålla i sig över ett år.
tror jag inte man ens kunde tänka att: ’’Herregud, ska vi köra pass med bara sju deltagare?’’
 – Men det har funkat jättebra.
Det går att ana både glädje och lättnad i hennes röst.

Varje gymbesökare tar med sig en sprayflaska. På så vis håller personalen koll på hur många som vistas i gymmet. Foto: August Klittmar

Sedan den tionde januari i år har gym- och idrottsanläggningar pandemilagen att förhålla sig till. Det innebär att varje gym måste räkna ut maxantalet för hur många som får vistas i lokalerna. Varje besökare ska ha tillgång till tio kvadratmeter. Följs inte restriktionerna kan verksamheten i värsta fall stängas ner.
I Kinna i Marks kommun finns det flera träningsanläggningar. Bara ett stenkast härifrån ligger exempelvis Corpus Friskvårdscenter och Nordic Wellness.

Corpus ägare, Jan Andersson, införde strama restriktioner redan förra våren och valde att gå längre än vad den nya lagen säger.
– Därför var man lite besviken när man fick rätt i ansiktet utav Löfven att man inte skulle gå på gym, säger han.     
– För vi var så förberedda på att ta emot kunder.
Uttalandet gjordes av statsministern i november förra året, i samband med att regeringen skärpte restriktionerna.

”Gå inte på gym, gå inte till bibliotek, ha inte middag, ha inte fester. Ställ in” Foto: pontus Lundahl/TT

Och nu har alltså en helt ny pandemilag tagits fram, vilket Jan Andersson välkomnar.
– För jag har eftersökt att få någon form utav hjälp ifrån staten där man går ut och talar om vad vi ska göra.

Hans verksamhet har vidtagit flera åtgärder, exempelvis skyltar som informerar hur många som får vistas på specifika ytor. Mängder av sprayflaskor har placerats ut och meddelanden om att man ska följa gällande regler hörs från lokalens högtalare. De har också en städfirma som kommer två gånger i veckan och desinficerar hela lokalen.
Nu har de kompletterat med ett samlat dokument över sina åtgärder och satt en maxgräns för hur många som får vistas i entrén.
Sammanlagt får 70 personer vara på plats samtidigt i anläggningen.
   – Totalt är ytan 1350 kvadrat, så egentligen skulle vi kunna vara 135 personer, säger Jan Andersson.

På Nordic Wellness i Kinna har man också gått längre än vad pandemilagen kräver, berättar ägaren Anders Lilliestam.
– I våran stora sal gick vi ner till tio deltagare redan i oktober, men enligt den nya pandemilagen får vi ta in 15 personer. För oss kändes det inte som någon större grej när den kom.

Även på Friskis ser det ut på liknande sätt. Och efter rekommendationer från Länsstyrelsen, som kontrollerar att pandemilagen följs, har de nu beslutat att öka antalet deltagare på vissa gruppass. De har satt 16 som maxantal i deras största sal – även om det i enlighet med pandemilagen är möjligt att vara så många som 34. AnnaKarin Svensson förklarar:
– Entrén blir en ’’flaskhals’’. Även om vi får plats många här så blir det kritiskt i entrén.

AnnaKarin Svensson: ”Bara detta att vi får vara några fler, det gör ju att mungiporna åker upp och man får en helt annan inspiration och tro på att det här löser sig” Foto: August Klittmar

Rösten ekar genom den stora salen. Det känns lite ödsligt att sitta här. En plats som vanligtvis är fylld av träningssugna motionärer, ackompanjerade av peppande musik.
För en stund sedan var här tio som kämpade sig igenom övning efter övning. Bara ett år tillbaka var de 60.