Categories
Grupp 3 -21 Uncategorised

Discgolf – den nya trendsporten

“Bra motion under avslappnade former”

— Daniel Palmér om den snabbt växande sporten discgolf

Att hitta roliga sätt att motionera är en utmaning för många. Daniel Palmér från Göteborg har redan hittat sin grej. Att spela discgolf, sporten som har ökat lavinartat de senaste åren.

– Det är ett bra sätt att umgås samtidigt som man får komma ut, säger han.

Foto och text: Jonatan Häggström Wedding

Det droppar vatten från träden och marken har förvandlats till en enda stor lerpöl. Den som ska promenera i Slottsskogen idag gör bäst i att undvika sina allra nyaste skor. En perfekt dag att stanna inomhus tänker nog vissa. För Daniel Palmér, 35, är det istället en perfekt dag för att träna kast på Slottsskogens discgolfbana.

Jag har varit här sedan klockan tio i morse, så nu börjar fötterna bli rejält blöta, säger Daniel när klockan börjar närma sig halv ett.

Han tittar ner på sina leriga sneakers, tittar ut över nästa hål på banan och lägger till:

Men det är det värt.

Sällskapssport

Det var för ett år sedan Daniel Palmér började spela discgolf, ibland även kallat frisbeegolf, på allvar. Dessförinnan hade han testat några gånger, utan att fastna helt. Men sedan började hans kompisgäng spela tillsammans som ett sätt att umgås. Nu har Daniel köpt en samling discar och spelar ett par gånger i veckan.

Oftast spelar jag tillsammans med mina kompisar. Men idag när jag är ledig passar jag på att ge mig ut själv, så jag får tid att träna. Det är ganska skönt att gå runt själv här på banan också, säger han.

Smygträna lite?

Ja, exakt. Jag får passa på när mina kompisar jobbar.

Daniel Palmér har spelat discgolf i ett år, men har redan samlat på sig ett stort antal discar.

Det är ett roligt sätt att umgås

Daniel Palmér, 35, om discgolf

Att tävla mot kompisar är en av anledningarna till att Daniel gillar att spela discgolf. Han berättar att de brukar satsa tio kronor var på varje hål. Sedan går potten till den som vinner hålet.

Det är ett roligt sätt att umgås. Men egentligen tävlar man mest mot sig själv. Det är sjukt egentligen hur mycket bättre jag har blivit nu än när jag började för ett år sedan.

Stor ökning

Daniel Palmér är inte ensam om att ha upptäckt discgolf det senaste året. Coronapandemin har nämligen gjort att fler börjat med sporten. Detta säger Mattias Nilsson, ordförande i Svenska discgolfförbundet.

Vi märkte en stor skillnad i och med corona förstås, men faktum är att sporten ökade mycket i intresse även innan det. Vi märkte en ökning redan 2019, för två år sedan.  

Mattias Nilsson, ordförande för svenska discgolfförbundet. Foto: privat

Det har inte gjorts någon ordentlig undersökning på flera år, men Svenska discgolfförbundet uppskattar att det finns ungefär 150 000 aktiva spelare.

Eftersom det är en så lättillgänglig sport går det inte riktigt att mäta hur många som spelar. De flesta banor är gratis och obemannade. Det finns några föreningar, men väldigt få av de aktiva är medlemmar i dessa.

Klart är i alla fall att antalet utövare ökat en hel del. Och Mattias Nilsson ser flera olika förklaringar till detta.

Först och främst har det byggts många banor på senare år. Sedan tror jag att det är många som tar med sina kompisar och så får de upp ögonen för sporten. Mycket handlar om att det är så lättillgängligt. Man kan bara gå och köpa en disc för hundra kronor och börja spela på en bana i närheten, säger Mattias Nilsson.

Som att meditera

För Daniel Palmér är Slottsskogens discgolfbana den närmsta. Och det är här han nu står och spänner blicken mot nästa korg. Han tar några steg framåt, skickar iväg discen och ser den landa femtio meter bort.

Jag är nöjd så länge den inte blir sned, säger Daniel.

“Det finns något rogivande med att vara ute och kasta”

Daniel Palmér

Sedan går han genom den kuperade banan fram till sin disc. Att gå är en ganska stor del av sporten. Hela rundan blir en promenad på ungefär två timmar.

Just att få komma ut i friska luften är det jag gillar mest. Man får bra motion under avslappnade former. Sedan är det ju mycket roligare att kasta frisbee än att till exempel vara ute och springa, säger Daniel Palmér.

Han beskriver det som ett sätt att slappna av och rensa tankarna. Nästan lite som att meditera.

Det finns något rogivande med att vara ute och kasta. Sedan är det en tillfredställelse när man ser discen landa i korgen. Särskilt på svåra kast.

Daniel Palmér ser sin disc sväva mot korgen.

Det finns en hel del tävlingar i discgolf, men Daniel Palmér har ännu inte testat det. Kanske blir det debut i sommar. Men Daniel har inga särskilda mål med sitt spelande, mer än att ha roligt och bli bättre.

I dagens runda var fokus snarare på att bli bättre. Daniel spelade för att öva på sin kastteknik. Resultatet spelade mindre roll.

Just när Daniel är i färd med att dra iväg sin sista putt för dagen stannar han i rörelsen och säger:

Nu vet jag ett bra mål med discgolfen! Att få par på den här banan i Slottsskogen. Det ska jag sikta på.

Sedan siktar han på korgen och kastar i discen. Ansiktsuttrycket vittnar om att han inte är särskilt överraskad.

För ett år sedan hade jag blivit nöjd, men nu sitter den där nästan varje gång.

Fakta

  • Discgolf går kort och gott ut på att på så få kast som möjligt få en disc/frisbee från startpunkten till en korg. Som golf fast man kastar. Ofta finns det hinder i form av träd, uppförsbackar och liknande. I övrigt är reglerna precis som i vanlig golf. Discgolf går att spela både på egen hand och med andra.
  • Det finns drygt 140 discgolfbanor i Sverige lokaliserade i park-, ängs- eller skogsmark.
  • Antalet aktiva discgolfare uppskattas till 150 000 personer, men den siffran är osäker, eftersom det är svårt att mäta hur många som spelar.

Källa: Svenska discgolfförbundet