Categories
Uncategorised

Julia Henningsson

Trygga Tynnered – en total makeover

Vapenbrott, bomb, mord och narkotikabrott är vanliga rubriker i media när Tynnered är på tapeten. För att ändra på detta genomgår området en total makeover. Men är nya byggnader tillräckligt för att hålla bort kriminaliteten?

Här vid Opaltorgets spårvagnshållplats, som är vändplats för linje ett och sju, kan man räkna till tre lyftkranar längst med rälsen. Den närmsta jobbar med grunden till ett lägenhetshus och fraktar armeringsjärn. I de inhägnade områdena vandrar varselklädda arbetare med sina hörselkåpor över öronen. De har redan rest några byggnader men mycket jobbas fortfarande på.

– När jag flyttade hit så var torget ett enda stort hål i marken, säger Igor Ivanic, som har bott här sedan fem år tillbaka, och gestikulerar för att peka på byggnaderna som uppstått från hålet. 

Torget som han pratar om är Opaltorget som nu ger hem till bland annat en mataffär, frisörsalong, vårdcentral, kyrka och kötthandlare. Arbetet påbörjades 2017 och stod klart 2021. Renoveringen har gett torget ett helt nytt ansikte och nyinflyttade skulle inte känna igen sig i den stora vändplatsen och det gamla instängda torget som flera gånger röstades fram som fulast i Göteborg.

mataffär, frisörsalong, vårdcentral, kyrka och kötthandlare

Måsarna skriker om att havet ligger nära och försöker överrösta alla maskiner som bullrar och dånar. Igor slipper oftast ljuden då havsvindarna lägger honom i lä. En grävmaskin sätter ner sin skopa i en jordhög och dammet yr ut över förbipasserande på andra sidan stängslet.

Igor växte upp med sina föräldrar i ett lugnt villaområde längre in i stan. Men bostadskraschen under 90-talet ledde till att de behövde flytta till en lägenhet längre ut.

– Innan jag bodde här bodde jag i Hammarkullen, så det är ju bara från ett utsatt område till ett annat, säger Igor som nu bor själv i sin lägenhet nära Opaltorget.

“ett utsatt område

till ett annat.”

Tynnered och Hammarkullen är två av åtta områden i Göteborg som polisen har klassat som utsatta områden. Polisens definition av ett utsatt område är platser som har en låg socioekonomisk status där lokalsamhället är påverkat av kriminella. Polisen har sedan tre kategorier beroende på hur långt gånget kriminaliteten är i området. Högst på skalan, alltså mest kriminell aktivitet, kallas särskilt utsatt. Sen kommer det riskområde och utsatt område. 

I Sverige finns totalt 61 utsatta områden som är indelade i tre kategorier: Särskilt utsatt, riskområde och utsatt område, där särskilt utsatt ligger högst. 

2017 presenterade polisen Tynnered/Grevegården/Opaltorget som ett särkilt utsatt område, alltså högst upp på skalan. Detta kan ha varit ett svar på de mord som begicks året innan. Det var då två unga bröder som blev skjutna på Briljantgatan i Tynnered. Polisen kopplade morden till gängkonflikter i området.

Sedan dess har flera aktörer arbetat för att få bort Tynnereds markering till 2025. Insatserna de gjorde – riva det gamla, bygga upp det nya – bar snabbt frukt. Redan 2021, när polisen presenterade sin nya rapport om utsatta områden, togs Tynnered ner ett snäpp på listan.

Utsatta områden i Göteborg just nu
Särskilt utsatta: Bergsjön, Biskopsgården, Hammarkullen, Hjällbo, Lövgärdet.
Riskområden: Tynnered/Grevegården/Opaltorget
Utsatt område: Gårdsten, Hissings Backa

Boende runt omkring håller med om att insatserna fungerat och att de känner sig mycket tryggare i den nya miljön som skapas. Men bara för några veckor sedan skedde en explosion vid en entrédörr till ett flerfamiljshus på Opalgatan som skakade om boende.

– Jag hade varit ute och kom hem sent, säger Igor som gick förbi brottsplatsen och fortsätter.

– Det var massa poliser utanför och de frågade mig om jag visste något men jag hade ju precis hoppat av vagnen.

Polisen misstänkte att explosionen var en banger och att den ingick i en större konflikt bland de kriminella gängen och att en person som bodde på adressen var inblandad. Men Igor lät inte händelsen skrämma honom och han känner inte att han har någon anledning till att vara rädd när han går ut.

Det är inte som att jag kan göra något åt det ändå, det är inte som att jag har råd med att flytta härifrån.

Igor tror ändå att bygga nytt kommer hålla borta de kriminella men att det har sina konsekvenser.

– De kör ut de mindre bemedlade i samhället och bygger områden som folk inte har råd att bo i. Istället kommer det att flytta hit medel-Svenssons med Volvo och vovve.

Grävmaskinen rullar fram och tillbaks på den tillplattade marken medan de andra arbetarna har tagit fikapaus. På en skylt med röd text står det ”gräs” och det är svårt att tro det men till hösten ska byggarbetsplatsen vara en park med såklart gräsmatta. Längre bort, vid spårvagnshållplatsen Smaragdgatan, står skelettet till ett våningshus och ber om färgad fasad och personlighet. 

Om nya byggnader bidrar till en minskning av brott i området är oklart, kanske flyttar man bara på problemet till ett annat utsatt område. Men för Tynnered finns chansen till ett nytt ansikte.

Bild och text: Julia Henningsson