Categories
Uncategorised

Theo Björnstedt

Djurägare oroar sig lika mycket som föräldrar

Mary Lidjan kan inte tänka sig ett liv utan Lucifer

Oron som vi känner över våra djur kan jämföras med den vi känner över barn visar en undersökning på uppdrag av Agria.
– Är det någon som sover på en i fyra års tid så blir man väldigt nära, säger kattägaren Mary Lidjan. 

Ett skramlande ljud hörs från ett par burkar som sedan följs av ett klick när tablettdelaren delar dem i mindre mer lättsvalda bitar. Samtidigt hörs små steg runt i lägenheten samt ett och annat jamande från golvet. Man kan till och med känna hur ett par kattassar sträcker sig upp på sina ben. Efter att ha delat på några tabletter placerar Mary Lidjan, en rosa och en vit halva, i varje litet fack i dosetten. Sedan trycker hon in en av varje tablett-halva i en tuggpinne och sträcker sig ner på golvet för att ge den till katten Lucifer.

Lucifer är ett av de djur som fick ett nytt hem under corona-pandemin och kom därför in i Marys liv under en tuff period. Efter att ha tagit sig ur ett förhållande så levde hon själv för första gången på en lång tid. När samhället sedan stängde ner träffade Mary inga andra personer och började känna sig ensam. Snabbt skapades ett starkt band mellan Mary och Lucifer när hon tvingades stanna hemma hela dagarna. Idag följer Lucifer bland annat med Mary på arbetsresor, till kontoret och ut på café.

Vi levde ju på varandra i två års tid. Han är ju en väldigt närgången katt så vi satt ju liksom ihop, så vi har ju blivit väldigt väldigt väldigt nära.

Mary Lidjan

Jens Lindgren, ordförande för Kattförbundet Sverak (Sveriges Kattklubbars Riksförbund) berättar om hur djur spelar en stor roll i våra liv. 


De fyller ett viktigt behov, oavsett om man har dem som en del av sin familj eller som utställningsdjur.

Symptomen för Lucifers sjukdom visade sig för första gången i september 2023 när han svimmade när han lekte runt. Det tog inte lång tid innan han vaknade igen och man misstänkte från början att det handlade om epilepsi. Något som senare kunde uteslutas när en veterinär upptäckte blåsljud på hans hjärta. Detta ledde vidare till att de tvingades göra flera blodprover och ultraljud för att komma fram till en diagnos. Endast någon dag senare kom de fram till att de handlade om hjärtsjukdomen HCM.  


Till en början var jag väldigt orolig. Då hade jag katastroftankar och varje gång jag kom hem, tänk om jag hittar en död katt, tänk om han har lidit.


Oron som många känner över sina djur är jämförbart med den man känner över andra familjemedlemmar. Detta visas i en undersökning gjord av Xtreme på uppdrag av försäkringsbolaget Agria. Framförallt oroas husdjursägare över att djuren ska vara sjuka eller lida av någon form av smärta. 

För att hantera oron över våra djur handlar det om att vara uppmärksam och söka hjälp när man behöver det, menar Jens Lindgren.

Biologen Anna Lundberg på SLU beskriver hur vi människor förmänskligar våra djur, vilket kan få både positiva och negativa effekter. Det kan bland annat leda till att man känner mer empati för sina djur. Samtidigt utgår man ofta från sitt eget perspektiv när man sköter om sina djur och inte deras.

“Jag tänker inte på det längre, det går liksom inte att ha de tankarna men det går ju inte att släppa helt.”

Mary Lidjan

Ett liv utan Lucifer är någonting som Mary har svårt att föreställa sig eftersom han är en så stor del av henne. Hon jämför det med hur personerna i hennes omgivning mer är en del av hennes liv och inte en del av henne. Hon nämner däremot att det sköna med HCM är att hon aldrig kommer att behöva ta ett beslut om hans liv.

Får han hjärtsvikt så kommer det ju vara fruktansvärt för honom så jag hoppas ju att han får hjärtstopp. Det är ju värre för mig, för då kommer han ju faktiskt dö men då kommer han inte att lida innan.