Categories
Uncategorised

REPORTAGE JOEL J

ATT FINNA TRYGGHET
I HISTORIEN

Intresset för historia ökar, vilket är synligt bland annat genom SVT:s Historien om Sverige och Tiktok-trender om romarriket. Trenden kan ha en förklaring. Under tider av oro och förändring finner många trygghet i historien.

– Det ger bättre perspektiv och förståelse, säger museichef Carina Sjöholm.

Bland stenskärvor och glaslådor ligger hon. Österödskvinnan. Med ungefär 10 000 år på sin ännu ej funna nacke är hon Sveriges troligen äldsta och någorlunda kompletta skelett. Nu vilar hon i en glaslåda på stadsmuseet här i Göteborg

När SVT släppte sin nya dokumentärserie var Österödskvinnan något av en huvudperson redan i det första avsnittet. Museichefen vid Göteborgs stadsmuseum, Carina Sjöholm berättar att Österödskvinnan fick lite av ett kändisskap, vilket märktes av.

– Folk kom in till receptionen och frågade direkt, ”Var är hon?”!

Österödskvinnan

Ålder: Ungefär 10 000 år

Funnen: Först 1903 av stenhuggaren Karl Ahl i Österöd i Bohuslän. Skelettet täcktes sedan över av Ahl och hördes inte mer om förens 24 år senare. Detta då hobbyarkeologen Johan Ahlin uppmärksammade ryktet. Men hon grävdes inte upp förens 1933. Efter några år på arkeologiska museet skickades benen till Lund, där de glömdes bort och först återfanns 2007. Nu vilar de på Göteborgs Stadsmuseum.

Dokumentärserien om Sveriges historia fick mycket positiv uppmärksamhet men mottog även kritik och skapade debatt bland tittare.

Att dokumentärserien fick stort intresse hos folket är inte en enskild händelse. I Danmark gjordes en liknande serie om den 

danska historien, som fick väldigt stort genomslag. På Tiktok trendade romarriket länge under det föregående året. Intresse för historia verkar vara en uppåtgående trend. Detta förvånar inte Thomas Lindkvist, professor emeritus på institutionen för historiska studier vid Göteborgs Universitet.

– När stora förändringar sker i samhället, kan det väcka ett intresse för historia, en undran om hur vi kom hit, säger Lindkvist.

Lindkvist använder Sveriges inträde till NATO som exempel. En så stor förändring skapar frågor och får folk att fråga varför nu? Varför så långt efter resten av Norden?  Något som enligt Lindkvist kan leda till att folk faller tillbaka på historia, i ett försök att förstå varför och hur, se vad som hänt för att kunna förstå vad som kommer hända.

– Folk kan undra hur det var tidigare, säger Lindkvist.

“När stora förändringar sker i samhället,
kan det väcka ett intresse för historia,
en undran om hur vi kom hit

Modell av en gammal koja. Enligt Sjöström ”en favorit” från en lågstadieklass som varit på besök. Bild: Joel Johansson

Plötsligt fyller en hel skolklass entrén. På led, två och två, följer de läraren i front och följs av läraren där bak. Vad som tidigare var en ganska stillsam och lugn miljö är nu fylld av exalterade elever och tålmodiga lärare. För att undvika risken av att springa ner en oskyldig besökare släpper lärarna in eleverna fyra och fyra, med ett jämnt mellanrum. Väl inne kommer de få se filmer, leka lekar och bygga ett eget historieintresse.

Sjöholm tycker att det är roligt med det ökade intresset och hoppas på att fler intresserar sig för historia.

– När jag gick till busshållplatsen häromdagen, mötte jag en lågstadieklass. De kanske var åtta, nio år gamla. När jag gick förbi hörde jag att de diskuterade Österödskvinnan. Så kul!

“Det finns de som finner en trygghet, i allt vi klarat.”

Men Sjöholm är också inne på samma spår som Lindkvist. Att det finns en säkerhet i historien, i möjligheten att kunna spåra tillbaka genom tiden. Historien är något viktigt för alla. En berättelse om hur och varför vi är och gör som vi gör idag.

– Det finns de som finner en trygghet, i allt vi klarat, säger Sjöholm.

Men hon menar även att det inte bara är kriser, oroligheter och förändring som påverkar intresset av historia. I en tid av sociala medier och mycket information finner människan något behagligt i det äkta. Det som går att veta, se och som går att bekräfta.

– Människor har en fascination för det autentiska, säger Sjöholm.

Att intressera sig för historia är dock inte för alla. Ett äldre par säger att de inte varit på museet på flera år, men att de gillar museets butik. Något Sjöholm också poängterar under intervjun. Hon berättar om en bekant som sagt att han inte gillar museum. Då menar hon att han bara inte besökt rätt museum för honom. Historia är inte bara skelett och stenskärvor, det kan vara allt. Om fotboll är ditt stora intresse menar hon att din historia går att finna på ett fotbollsmuseum. Historia är allt som skett och även det som händer nu.

– Vad många lätt glömmer, är ju att vi lever historien varje dag.

Joel Johansson