Categories
Grupp 1 – 24 Uncategorised

Tuva Biel Erlandsson

Skridskor, skidor och sovsäckar står och dammar i göteborgarnas förråd för att plockas fram en gång vartannat år. Samtidigt finns det föräldrar som sjukskriver sina barn på friluftsdagen eftersom de inte har råd med utrustning. Fritidsbanken jobbar aktivt med utlåning för att göra idrottsutövande tillgängligt för alla.

Ett av skyltfönsterna i gallerian på Frölunda Torg pryds av pjäxor, längdskidor och hockeyklubbor men till skillnad från de andra butikerna så byts här inte saker mot pengar. Innanför skjutdörrarna, en trappa upp, är hyllorna fyllda från golv till tak med utrustning att låna gratis. Vintersäsongen har satt sin prägel på utrymmet i skridskohyllan, en av få hyllor som har några luckor.

“Behovet är helt sjukt. Vi har nog 500 par skridskor utlånade just nu”, säger Roger Edeflod, fritidsinspiratör på Fritidsbanken.

Ur behovet växte idén till den ideella organisationen fram 2013.

“Det startade med att en diakon i Värmland fick höra att folk sjukskrev sina barn på friluftsdagar för att de inte hade råd att köpa sakerna. Då började hon att samla in litegrann för att kunna låna ut till de som inte kunde”, berättar Roger.

Roger menar på att Fritidsbanken är ett sätt att undvika frånkomliga kostnader men att den dock inte ersätter en vanlig sportaffär.

“Har du dålig ekonomi så kan du låna. Vi kan hjälpa till så att man slipper inleda en sportkarriär med att köpa på sig en massa grejer för att sedan sluta en kort period efter.

I dagens samhälle där elpriserna fortsatt är höga under de kyliga vintermånaderna och räntorna fortsatt är väldigt kostsamma, får inte fritidsaktiviteter och rörelse plats i den pressade budgeten. I en undersökning gjord av Statistiska centralbyrån (SCB) 2021 visades det sig att andelen människor med låg ekonomisk standard vara på rekordhöga nivåer i Sverige.

Såsom Roger ser behovet av sportutrustning på Fritidsbanken idag, levde nästan 500 000 människor i Sverige i materiell och social fattigdom även 2021. Nästan fem procent av Sveriges befolkning hade inte råd att exempelvis regelbundet delta i en fritidsaktivitet eller köpa ett par extra skor till vintern.

För funktionshindrade personer med behov av speciell utrustning är prislappen betydligt högre, därför har fritidsbanken på Frölunda Torg har nu gjort en stor satsning på anpassad utrustning. Däribland terrängrullstolar, tandemcyklar med bakstyrning och sportanpassade rullstolar. Även de äldre med sämre balanssinne kan med hjälp av utlåning av rullatorer få njuta av terrängen och rörelseglädjen.

Vi kan förlänga tiden som människor kan vara ute och röra på sig, säger Roger.