Categories
Uncategorised

Nyhetsreportage – Torsten Armini

Liverpool-supportrarnas chock efter Klopps avsked

Liverpool-supportrar sjunger You´ll never walk alone.
Bild: Torsten Armini

Ett ljud av klirrande ölglas tar sig igenom den mörka sportbaren, som lyses upp av de blodröda Liverpool-tröjorna. Väggarna pryds med stora, röda flaggor inför varje match för att välkomna supportrarna som tar sig till centrala Göteborg. Någon frågar vem som kommer göra första målet i matchen och därefter utbryter en högljudd diskussion. Innan matchen börjar ställer sig hela lokalen upp och sjunger tillsammans Liverpools egen sång, ”You´ll never walk alone”.

Supportern Kevin håller sin rödvita halsduk högt över huvudet och sjunger med i låten. Han sjunger textraden som lyder ”with hope in your heart” med extra kraft. Varje gång Klopp dyker upp på skärmen skrattar han till och ler brett. Han ser Klopp som en gud och säger att alla Liverpool-supportrar världen över också gör det.
– Han kommer ju lämna ett tomrum efter sig. Det är något med Klopp att han förenar supportrarna, klubben och laget, säger han.

Första tanken var ju chock. Typ en käftsmäll man inte såg komma.

Magnus Osenius

Fredagen den 26:e januari kommer tränaren Klopp ut med beskedet att han lämnar Liverpool efter säsongen. Detta på grund av att han inte längre har energin.

– Första tanken var ju chock. Typ en käftsmäll man inte såg komma, säger supportern Magnus Osenius.

I oktober 2015 anställer Liverpool Jürgen Klopp som ny huvudtränare. Liverpool är en av Englands största klubbar, på 80-talet var klubben en av de mest framgångsrika i världen. 2015 hade man gått en lång period utan att vinna. Senast man vann den största titeln i England, Premier league, var 1990. Klopp säger på presskonferensen när han presenteras som ny tränare att han vill få Liverpools supportrar att tro igen.

Jürgen Klopp. Bild: Jon Super/TT

Enligt en undersökning av Svenska spel är Liverpool den populäraste engelska klubben i Sverige. Kevin har varit en Liverpool-supporter hela sitt liv och ägnat många timmar åt att följa sitt lag. Vid flera tillfällen har han tagit sig till Liverpool för att se dem på plats. Något som är vanligt bland svenskar som vill se engelsk fotboll på plats.
– Liverpool betyder allt för mig. Jag har vuxit upp med Liverpool och det är så stor del av mitt liv. Jag kan inte föreställa mig ett liv utan klubben. Klopp fick mig att verkligen vilja besöka Liverpool, säger han.

Tiden som Klopp har i Liverpool är den mest framgångsrika för laget på länge. Från ett lag som inte var i närheten av att vinna något, till att utmana om de största titlarna igen. 2019 vinner Liverpool Champions League och 2020 vinner de sin första ligatitel på 30 år. Nu har han fem månader kvar på sig att avsluta säsongen, innan han tar ett sabbatsår. Liverpool-supportrarna hoppas att han kan avsluta säsongen med minst en titel till.
– Det är bara att njuta av sista tiden som är kvar och hoppas att han får lämna med Premier league-titeln, säger Magnus Osenius.

Fokuset ligger inte på spelarna just nu, utan på Klopp.

Kevin Aslani

Glädjevrål efter glädjevrål hörs genom lokalen under matchens gång. När Liverpool gör sitt femte mål skriker folk inte lika högt som vid det första. Kevin konstaterar att supportrarna brukar gå hem tidigt när matchen är avgjord, men denna dag sitter alla kvar på samma stol vid matchminut ett som minut 90.
– Fansen tar vara på varenda minut med Klopp nu, både de som faktiskt befinner sig på arenan och de framför TV-skärmen. Man sjunger hans sång. Fokuset ligger inte på spelarna just nu, utan på Klopp. Det säger ganska mycket om hur Liverpool supportrar reagerat efter den sorgliga nyheten, säger Kevin.

Med stora leenden tar sig folk snabbt ut genom lokalen. Hoppet om att framgångarna ska fortsätta, även efter Klopps avsked finns hos Göteborgs Liverpool-supportrar. Liverpool har chansen att vinna fyra turneringar innan säsongen är slut. Efter det är både Kevin och Magnus eniga om att en staty borde resas av honom utanför Liverpools arena Anfield. Något som bara hänt två gånger sedan klubben grundades 1892.

De populäraste engelska lagen i Sverige enligt Svenska spels undersökning:

  1. Liverpool – 19,5%
  2. Manchester United – 18,7%
  3. Arsenal – 10,4%
  4. Manchester City – 5,5%
  5. Tottenham – 4,4 %

Text: Torsten Armini