Categories
Grupp 1 – 24

Alma Karlsson

Ullevi: inga event men full verksamhet

Ullevi, Nordens största utomhusarena, är känt för sina storslagna somrar med allt från konserter med världsberömda artister till stora idrottsevent. Men även på vintern lever Ullevi i allra högsta grad. Efter konsertsäsongen ska arenan uppgraderas. Där pågår just nu byggprojekt för miljontals kronor.

– Nu ska du få gå samma väg som artisterna tar sig ut till scenen, säger Magnus Wikström som jobbar som platschef på Ullevi och visar vägen.

Under Ullevis östra läktare finns en lång tunnel. På väggarna i gången sitter lampor som lyser upp olika tavlor. En lampa för varje tavla och en tavla för varje artist som uppträtt på Ullevi. Håkan Hellström, Paul McCartney, Laleh, Bruce Springsteen och många fler. Längst ner i gången finns en dörr som leder ut till planen och platsen där scenen brukar stå. Den sitter några decimeter ovanför marken och man får kliva på en ramp gjord av plywood för att komma ut.

– Den snickrade jag ihop till Madonna när hon spelade här. Hon tyckte väl att det var jättejobbigt att gå upp för trappstegen. Men sen kunde hon hoppa på scenen hur mycket som helst, säger Magnus glatt.

Rampen som Magnus byggde till Madonna
Artistgången och en tavla på Håkan Hellström
Tavla på Bruce Springsteen

Utanför dörren växer de blåröda läktarna upp mot himlen. Men nu är det inte musik eller publikjubel som hörs från arenan som det brukar göra på sommaren. Istället hörs metalliskt bankande, borrande och sågande. Den ena strålkastaren är täkt av byggställningar och högt uppe på läktarna går personer med hjälmar och varselkläder. För när konsertsäsongen är över påbörjas andra arbeten på Ullevi.

Fotbollsplanen, västra läktaren och strålkastarna

2022 och 2023 var rekordår för Ullevi. Sammanlagt besökte cirka 1,5 miljoner människor arenan på dess 20 konsertdagar.

– Det var fantastiskt för Göteborg att få uppleva det, förklarar Henrik Jutbring, eventansvarig på Got Event.

I år finns ännu inga konserter inbokade. Än så länge står det bara klart att friidrottstävlingen WMA, World Master Athletics Championships, och Gothia Cup-invigningen kommer äga rum.

– Ullevikonserter har gått upp och ner, det tycks finnas ett cykliskt mönster som följer hur världsstjärnorna väljer att turnera. Vi för ständig dialog med arrangörer och har inte gett upp hoppet om en bra Ullevi-sommar 2024, säger Henrik.

Men göteborgarna behöver inte vara oroliga för att Ullevi glöms bort. Det råder, som alla vintrar, full aktivitet på arenan.

Efter säsongen fokuserar man på renovering. Man uppgraderar arenan. Det är full verksamhet men inte några event.

Platschef Magnus
Byggställningar i högar
Renovering av takbalkar

Ute på arenan slås man av en lukt av målarfärg. Magnus förklarar att de gamla takbalkarna från -58 håller på att bytas ut och målas om. Han tittar upp mot taket över västra läktaren. Långa metallbalkar håller det på plats.

– En del balkar är nymålade och klara. Nu är det bara resten kvar, det är sådana underhållsjobb som man gör på vintern.

Magnus vänder sig om och pekar över planen mot ena familjeläktaren:

Där ska det bytas till nya solceller, de som sitter där nu är ungefär 20 år gamla.

Platschef Magnus visar solcellerna

Det är många entreprenader som ska kugga i varandra och ungefär sju ombyggnationer sker samtidigt. LED-lampor ska bytas, fler och nya omklädningsrum ska byggas och om några timmar ska löparbanan inspekteras.

Higab, företaget som äger och förvaltar Ullevi, genomförde 2011–2012 projekt ”Ullevi konsertutveckling”. Då byggdes norra och södra kortsideläktarna om för att öka publikkapaciteten från 53 000 till 75 000 besökare. Fastighetsförvaltaren Anders Thulin berättar om fler projekt som pågår just nu. Bland annat ska bärlinor demonteras och undersökas och betongkonstruktioner i garaget under Ullevi ska repareras. Många av de ombyggnationer som sker har i syfte att upprätthålla arenans kvalitet och livslängd. Higabs budget för årets renoveringar är 30 miljoner kronor och fram till år 2036 planeras underhållsarbete för omkring 18 miljoner kronor om året.

Det börjar regna och Magnus visar vägen in genom en annan port. Som 18-åring började han arbeta på Ullevi och har sedan 1999 varit en viktig del av arenans bemanning. Trots att 2024 ser ut att bli ett sämre konsertår tvekar han inte på att Ullevi kommer förbli en symbol för Göteborg.

Musiken kommer komma tillbaka fastän den är borta i ett eller två år, det har hänt innan. Det investeras för att Ullevi ska stå kvar i minst 40 år till. Jag tror att alla har lust att lyssna på musik och att alla band vill ut och ha konserter.

Platschef Magnus Wikström
Medarbetare promenerar på löparbanan
Byggställningar högt upp på läktaren
Även strålkastaren är täckt med ställningar
Fakta:
– Invigdes: 29:e maj 1958 för att anordna fotbolls VM
– Namnet: “Ullevi” kommer från den fornnordiska mytologin och betyder ”spelens och lekens gud”
– Kapacitet: 75 000 vid konserter. 40 000 vid idrottsevenemang
– Publikrekord: 71 977, Håkan Hellström 2022

Källor: HIGAB.se och GotEvent.se

Text och bild: Alma Karlsson