Categories
Grupp 3 -22

Ellen Sundström

Trygghet, stabilitet och ökat självförtroende. Det är några av sakerna som upplevs av personerna som går på träningspass inom kampsport som bara är till för tjejer.
–Man vågar mer. Jag är inte rädd, säger Lisa Marie Sundberg.

–Vad säger ni, ska vi värma upp lite? säger Bella, som inte vill ha med sitt efternamn. Hon börjar med att gå igenom de olika slagen: jabb, hook, cross och uppercut. Hon demonstrerar, tjejerna absorberar varje ord och rörelse. De härmar, prövar själva och försöker känna det i muskelminnet.

Det luktar ny plast, alla väggarna är nymålade i grått och i entrén finns ett till synes oanvänt lekrum.
–Klubben öppnade i november 2020, mitt under pandemin, på både gott och ont, säger Bella, en av instruktörerna till dagens tjejpass.

Tillsammans med instruktören Lotta ska de leda ett träningspass som är menat att ge tjejer en tryggare start inom boxning och kampsport.
Idag är det fem personer med, och de allra flesta har varit här förut.

Lisa Marie Sundberg och Evelina Jansén är två av dagens deltagare.
–Jag testade på boxning i skolan när jag var yngre och tyckte det var väldigt kul. Sen såg jag på Facebook om de här tjejpassen, och det var det som lockade mig till att börja med boxning, säger Lisa Marie Sundberg.

Evelina Jansén började på boxningspass med både killar och tjejer, och tycker att tjejpassen är annorlunda.
–Det var helt andra vibes. Det är skönt att det är mindre hets här med bara tjejer, säger hon.

–Ja, det är lättare att ta för sig här, fråga om hjälp och lära känna folk, säger Lisa Marie Sundberg.

Två av passets andra deltagare. Foto: Ellen Sundström

Enligt Riksidrottsförbundets rapport ”Idrotten i siffror”, har antalet aktiva medlemmar inom boxning ökat kraftigt de senaste åren. Rapporten från 2016 var antalet medlemmar över 13 000 över hela Sverige, varav 72 procent var män. Jämfört med den senaste rapporten från 2021 har antalet ökat med över 170 procent, och ligger nu på ca 36 000 medlemmar. 74 procent av dem är män, enligt Riksidrottsförbundet. Även om proportionerna mellan män och kvinnor inte har förändrats mycket, har antalet kvinnor ökat. Sedan 2016 har över 5600 kvinnor blivit aktiva inom boxning.

Lisa Marie Sundberg tycker att det känns tryggt utan killar.
– Man vill känna sig trygg i att kunna, i att komma in i det. Det kan vara läskigt att göra det med killar som man tror är mycket starkare. Med bara tjejer kan man bygga upp sitt självförtroende. Då känns det bättre, som att det är en lägre tröskel, säger hon.

Evelina Jansén tycker det är skillnad på killboxning och tjejboxning.

–Tjejer satsar mer på tekniken, killar är mer hetsiga av sig, enligt mig, säger Evelina Jansén.

Lisa Marie Sundberg instämmer.
–Det är roligt att lära sig tekniken, men jag känner att killar bara vill slå.

–Det är roligt att slå också, säger Evelina Jansén och skrattar.

Instruktörerna Lotta och Bella går igenom olika slag. Foto: Ellen Sundström

Ny övning. Mer fotarbete, mer teknik. Kvinnorna tittar på Bella med halvöppna munnar, öronen på spänn och fokuserade blickar. Lisa Marie Sundberg knycker med benet, ivrig att sätta i gång.
–Hur känns det, är ni varma? Grymt! säger Bella.

Nu börjar boxningen på riktigt med slag, olika kombinationer och större fokus. De parar ihop sig två och två, arbetar med varandra och mot varandra på samma gång. Det enda som hörs är de glansiga svarta boxningshandskarna som pulserar mot varandra i kamp och Bellas och Lottas utrop.

–Snabba fötter nu! säger Bella.
–BRA! ryter Lotta till en kvinna efter några fullträffar.

Intensiteten ökar mer och mer. Intervallklockan tickar ner från tre minuter, salen sjunker ner i totalt fokus. Spända blickar, mörka väggar och en dans med jabs, hooks och duckningar. Efter en gäll ljudsignal faller fokus och övergår i skratt och pepp. Ryggdunkningar och high-fives med handskarna på!

Foto: Ellen Sundström

Den sista rundan blir den jobbigaste, och går ut på att slå tre slag mot sin kamrat, jabb, cross, jabb, sen göra en halv burpee och upp igen, allt så många gånger som möjligt under 1 min. Nedräkningen startar. Det konstanta ljudet av boxningshandskarna mot varandra överröstas av Bellas och Lottas skrik.

–KOM IGEN, KOM IGEN, KOM IGEN! Kör, kör kör!

Kvinnorna ger järnet. Ansiktena förvrängs till grimaser eller sammanbitna fokuserade miner. –Bara 20 sekunder kvar! Kämpa igenom detta sista då! skriker Bella.

De pressar ut styrka genom kroppen in i det sista. De slår mot sin partner lika hårt som partnern blockar.

Ljudsignalen skriker. Tunnelseendet bleknar bort. De flåsar, tar av sig handskarna, hämtar vatten, sätter sig ner och kan äntligen andas ut.

Lisa Marie Sundberg och Evelina Jansén är positiva till tjejpass inom boxning. Foto: Ellen Sundström

Lisa Marie Sundberg och Evelina Jansén känner båda två att tjej-passen och boxningen för bra saker med sig. Evelina Jansén tycker det är lugnare om man är i mindre grupp.
–Jag känner att man kan erkänna att man ligger på en annan nivå än de andra. Jag slipper machokulturen som finns, säger hon.

Lisa Marie Sundberg upplever att hon blir mer framåt som person.
–Jag tar för mig, jag vågar mer. Jag blir tryggare utanför boxningsklubben, i situationer där jag annars skulle känna mig rädd, som att gå hem själv.

–Även om det inte handlar om självförsvar, så får man ändå det tänket, säger Evelina Jansén.

–Det känns meningsfullt. Man känner sig tryggare och starkare just för att man kan, man känner sig inte bara hjälplös. Jag känner mig starkare och stabilare, säger Lisa Marie Sundberg.