Categories
Uncategorised

Yasmine Christensson Kavur

Hanami med koisläpp i Botaniska trädgården

I Japan ses körsbärsträdens blomning som en påminnelse om det vackra men flyktiga livet. Detta firas varje år genom hanami, som ordagrant betyder “se på blommor”. Sedan 2014 firas traditionen i Botaniska trädgården i Göteborg.

– Det är väldigt speciell atmosfär, alla är där, alla är lyckliga, säger Mats Havström, botaniker på Botaniska trädgården.

Det är den sista söndagen i april, solen skiner och det är bara några små molntussar på himlen. Här innanför huvudentréns grindar har stora som små samlats runt en rektangulär damm. De beundrar de stora koifiskarna som släppts ut tidigare under förmiddagen.

Folk har samlats runt dammen vid entrén för att kolla på fiskarna.
Foto: Yasmine Christensson Kavur

– Vi inviger alltid med att vi släpper koifiskarna här i dammen. Vi kallar det för koisläpp, istället för kosläpp, säger projektledaren Maria Sjöstedt.

Fiskarnas fjäll i orange, vitt och grått skimrar när solens strålar når vattenytan. Några barn sitter på knä vid kanten av dammen och lyser upp när fiskarna kommer nära. Barn springer fram och ser ner i vattnet och vuxna pratar och skrattar. Diskussionen går kring vart de ska gå härnäst.

Två Koifiskar simmar tillsammans. Foto: Yasmine Christensson Kavur

– Det finns cosplay här, det kanske är något du tycker är kul,  hörs en mamma säga till sin dotter.

Till vänster om dammen sträcker sig stora körsbärsträd, även kallade sakuraträd, upp emot himlen. Dess rosa blommor slog ut bara för några dagar sedan. Papperslyktor i olika färger pryder trädens grenar. På gräset har familjer slagit sig ned på filtar och packar upp vindruvor och mackor som picknickmat.

– Det är en tradition i Japan. Att när körsbärsträden blommar vill man ha picknick. Sitta och njuta av det vackra, säger Maria Sjöstedt.

Folk fotar trädet och familjer har slagit sig ned för picknick. Foto: Yasmine Christensson Kavur.

Hanami är en japansk tradition som vanligtvis firas genom picknick för att beundra blommor på körsbärsträden. De har dyrkats sedan länge och förknippas starkt till den japanska folksjälen. Idag är den landets officiella nationalblomma. Detta är en av de viktigaste årliga högtiderna i Japan. Körsbärsblomningen vandrar från syd till norr. Därför firas traditionen vid olika tidpunkter beroende på var man befinner sig.

– Längst i söder, nära Taiwan, börjar de blomma någon gång i januari till februari. Sen vandrar det uppåt i landet ända till maj, berättar botanisten Mats Havström.

Efter att träden börjat blomma dröjer det i regel inte mer än en vecka innan blommorna börjar falla ner mot marken. Dess liv är en symbol för det korta och vackra, men förgängliga livet och för hur även skönhet är dömt att få ett hastigt slut.

I Botaniska trädgården började Hamami som en del av ett temaår. Sedan dess har det firats här, med reservation för covid-åren 2020 och 2021.

– Från början hade vi tanken att vi skulle göra precis som i Japan. Att vi inväntar den dagen som det är läge. Men det gick inte förstod vi ganska fort. Det gick inte att planera på det sättet. Så då började vi med sista söndagen i april, säger Maria Sjöstedt.

Trots att picknick är mer av en vardagsföreteelse i Sverige, så lockar hanami i Botaniska trädgården många besökare varje år. Det har varierat från 6 000 besökare, upp till 18 000. 

– Det är väldigt väderberoende. Och det håller bara på i fyra timmar.

Barn trängs runt en station för ansiktsmålning och folk står i kö för att få smaka på japanska teer som Matcha och Hojicha. Längre bort går det att skymta en drake som rör sig ovanför huvudena på en folksamling. Det är folk från olika kampsportsförbund som visar upp traditionella japanska kampsporter. 

En cosplayförening är delaktig i firandet. Här får folk möjlighet att möta varandra och leva ut vilka dem vill vara genom att klä ut sig i dräkter och accessoarer. Några cosplayare sitter på en filt och de är uppe i ett samtal.

Aslan Moe, andra från vänster, sitter tillsammans med sina nya vänner.
Foto: Yasmine Christensson Kavur.

– Jag kom hit från Norge. Jag kände bara en person när jag kom hit, men nu har jag skaffat massa vänner, berättar Aslan Moe.

Iklädd en rosa mönstrad kimono står Ami Skånberg på en presenning under de blommande träden. Hon är doktor i japansk scenkonst och håller i den japanska körsbärsdansen, även kallat för sakuradans. Runtomkring har folk samlats för att få delta och välkomna våren. Hon lyfter upp armarna i form av trädet. Tillsammans följer alla hennes rörelser till musiken. När dansen är slut applåderas hon. Det bildas en kö fram till henne för att få ta bilder och veta mer om dansens betydelse. 

– Körsbärsträden gestaltar det underbara och det sorgliga, säger hon inför åskådare. 

Ami Skånberg lär ut dansen. Foto: Yasmine Christensson Kavur

Tre kvinnor sätter sig ner på sin filt igen. Med ljuva stämmor och leenden på läpparna sjunger de i kör.

– Sakura, sakura.

De stänger locken på sina matlådor och packar ner de i sina väskor samtidigt som de sjunger fortsättningen på låten. De ställer sig upp och viker ihop sin filt innan de sig till folksamlingen som har börjat röra sig hemåt.

– Jag hoppas att folk tar med sig en känsla för naturen, hur vacker den där. Och för den japanska kulturen, säger Maria Sjöstedt.