Categories
Uncategorised

Elias Åhlander

Röster i mörkret

Varje år släcks miljontals lampor världen över. Manifestationen Earth hour anordnas av världsnaturfonden WWF för att sända en signal till världens makthavare om att ta klimathotet på allvar. Gustavi ungdomskör släcker ner Göteborgs domkyrka och förmedlar sitt budskap med musik. Med sången vill de tända hopp i mörkret.

– Släpp på spänningar och tänj på bröstkorgen.

Sorlet av samtal som precis fyllde Göteborgs domkyrka avbryts av ljudet av pärmar som släpps mot det hårda stengolvet. Sångarna i Gustavi ungdomskör som består av 30 personer i åldrarna 16-25, följer sin körledares instruktioner.

– Lirka lite med tungan och käke, säger Petter Ekberg och visar hur käken skall masseras.

Plötsligt är Göteborgs domkyrka fylld av sång. Kören förbereder sig inför lördagens stundande konsert, där man ska delta i manifestationen Earth hour. Innan dess har gruppen två övningstillfällen kvar. På dagens repetition ska de sista bitarna falla på plats.

 – Vi behöver klocka saker idag, säger Petter till kören. Så om det är någon som älskar att ta tid så kan man få göra det. 

30 par ögon följer körledarens minsta rörelser när han dirigerar kören. Med ryggen mot altaret och blicken riktad fram mot den väldiga kyrkorgeln står sångarna i en halvmåne framför kyrkbänkarna. I unison stämma sjungs psalmen må din väg gå dig till mötes. Dirigenten slår av musiken.

Gustavi ungdomskör lyssnar uppmärksamt på sin körledares instruktioner.

– Sjung nyktert, instruerar han. Inte i det tempo du tänkt, utan det jag bestämmer. Kom så!

Sången återupptas, med sina händer dirigerar Petter kören. Ju större rörelser han använder desto starkare och intensivare sjunger kören. Stycket avslutas och han nickar medan kyrkans akustik låter tonerna klinga ut. En körmedlem stannar sitt tidtagarur på mobilen.

 – Två minuter och tjugo sekunder, säger han.

En sorts vila i koncentrationen

I de korta pauserna mellan musikstyckena sätter sig några körmedlemmar ner och vilar på sina stolar, andra samtalar lågmält. Många i kören har känt varandra sen unga åldrar. I en kör ägnar man sig inte endast åt att sjunga, man knyter även vänskapsband. Elsa Wahlqvist och Josefin Lyngfelt ser det som något av det fina med att sjunga i kör. 

– Det är en gemenskap som ingen annanstans. Den skapas utan att man egentligen behöver socialisera. Alla är där och alla behövs, säger Elsa

Josefin Lyngfelt.

 – Att sjunga i kör, det är bara bäst. Efter en lång dag kan man känna sig stressad. Man gör många saker som kanske tar energi. Kören ger energi, berättar Josefin.

Kören ska kunna få vara en fristad

Att få komma till kören bara för att vara tillsammans och stänga ute omvärlden en stund, är av stor vikt menar Petter. Att få lämna telefonen som plingar hela tiden med nyheter och pushnotiser och ägna sig åt sång. 

– Om det är så att vi i två timmar en tisdagskväll kan stänga dörren och vara i musiken, så kan det vara väldigt viktigt. Kören ska kunna få vara en fristad. Jag säger det ofta till körsångarna, ”å vad skönt att ni är här så att det äntligen får vara, det här”, säger han och gestikulerar ut mot rummet. 

– Det blir en sorts vila i koncentrationen.

Petter Ekberg visar övningsalen i domkyrkans församlingshem.

Earth hour och körsång

I kyrkan doftar det släckta stearinljus och te. Många av sångarna dricker från muggar medan körledaren ger instruktioner för det stycke som ska sjungas. Starka lampor lyser upp domkyrkans vita väggar. Vid earth hour kommer endast levande ljus lysa upp samma väggar. Manifestationen anordnas av världsnaturfonden WWF. Första gången som lampor släcktes för klimatet var i Sydney år 2007. Över två miljoner sydneybor släckte sina lampor det första året. År 2020 deltog över hundra miljoner människor i 190 olika länder. I Sverige deltog 211 kommuner på olika vis.

 Att manifestera Earth hour genom körsång tycker sångarna Edvin Johansson och Edvard Levinsson känns som något naturligt.

 – Det känns ju väldigt aktuellt. Man vill ju göra det man kan för att uppmärksamma. Om man gillar att sjunga i kör kan det vara ett bra sätt att få folk att tänka. Det är viktigt, säger Edvard. 

– Musik är ett bra sätt att förmedla ett budskap på. Dessutom gör man det på ett stämningsfullt sätt, säger Edvin.

Elsa Wahlqvist och Rakel Hanson

En annan sångare i kören, Rakel Hanson jämför earth hour med de luciakonserter kören sjunger varje år. Den gemensamma nämnaren är att man hittar ett lugn i mörkret samtidigt som ljusen väcker hopp. Hon har nu har satt på sig jackan och är redo att gå hem för att ladda upp inför morgondagens konsert. Rakel som innan hon kom till fredagens repetition demonstrerade för Fridays for future ser en tydlig koppling mellan musik och klimatet.

– Vi visar vad som håller i längden. Vi skapar musiken själva och musik finns alltid, den består, säger hon.

Slipsar och noter

 Sista timmen innan lördagens konsert spenderar kören i församlingshemmet bredvid kyrkan. Några av sångarna kämpar med att knyta den blå slips som ska bäras under konserten. Ett gäng sitter och muttrar över noternas ordning i pärmen. Med tjugo minuter kvar till konsertstart samlar körledaren ihop sina sångare för att värma upp kroppar och röster. Kören följer sin dirigents rörelser under tystnad. Slipsarna är nu knutna och noterna är i ordning.

 – Nu ska vi lämna ifrån oss det vi övat på. En människa som spar på sig själv riskerar att inte få något tillbaka. Vi ska ge någonting nu. Om du känner dig osäker, lämna då ifrån dig det du kan, säger Petter med ett lugn i rösten. 

I samlad trupp lämnar kören församlingshemmet. Längst bak vid kyrkans ingång stannar de en kort stund innan de sakta ställer sig på altartrappan framför publiken. Förutom de knakande kyrkbänkarna är salen tyst. Dirigenten ställer sig framför den halvmåne som kören bildat. Lamporna släcks.

Ljuständning under körens manifestation.

Text och foto: Elias Åhlander