Categories
Grupp 1 -21

Peter Karlberg


Koranbrännaren Rasmus Paludans demonstration i Frölunda 

Oroligheter bröt ut under det danska partiets demonstration vid Frölunda torg. Rasmus Paludans med sitt parti Stram kurs har gjort sig kända genom att bränna koranen under sina tal, vilket han även genomförde under lördagen.

Solen skiner med årets första varma strålar på Frölunda torg. Än så länge luktar det bara bilavgaser i den kyliga februaridagen. Ännu finns inga spår av tydliga lukter än avgaserna den här kyliga dagen i februari. Upp för trapporna från spårvagnshållplatsen har det samlats en stor grupp människor. Inhägnad i kravallstaket, omringad av poliser står ordföranden. I sin demonstrationsansökan till polisen skall han ha skrivit: Mot Islam.  

Runt 100 personer har samlats kring staketet. Även om Rasmus Paludan står och pratar påpekar ändå flera i folkmassan att man inte hör honom. Stram Kurs har ingen annan utrustning än en megafon, och ljudet av folksamlingen är högre. De äldre står en bit bort med händerna i kors bakom ryggen med sänkta huvuden.

En kvinna skriker ditt nazistiska svin! och möts av jubel. Flera i folkmassan ansluter till ropet, samtidigt som andra buar. Rasmus Paludan sänker sin megafon och skakar på huvudet. Ett flertal ungdomar med maskering dyker upp och rör sig genom publikhavet. Poliserna fäster sina blickar och lyssnar till komradion. 

Ditt nazistiska svin!

En man med ett mörkt skägg har fått syn på dem. Han heter Mohammed Eljebali och är från organisationen Flamman FSC som är baserat i Malmö. Han tar bestämda steg fram till ungdomarna och bildar snabbt en ring omkring sig i folkmassan. Han talar till dem. Ungdomarnas rörelser förändras. Axlarna sjunker. 

– Jag kommer från Flamman som är en socialt förebyggande organisation. Vi arbetar direkt mot ungdomar, och vi är här idag med tanke på vad som händer. Stram kurs var i Malmö igår, och vi är här idag för att samtala, förklara vad som händer och vad det är han egentligen vill, säger Mohammed Eljebali. 

Rasmus Paludan är en dansk-svensk advokat som är grundare för partiet Stram kurs och bildade partiet år 2017. De beskriver sig själva som det mest patriotiska partiet i Danmark. Andra beskriver de som högerextrema. Han har gjort sig mest känd för att ha eldat upp koranen under olika demonstrationer. 

Detta är ett gift.

Han menar att islam är ett stort hot mot skandinavers sätt att leva, och att islam borde göras förbjudas inom ramen för grundlagen. På sin hemsida skriver partiet själva att den normativa gemenskapen i Danmark är ett mål. Inom detta ryms inte islam eller människor som kommer ifrån muslimska länder. 

Han bär stridshjälm och skottsäker väst. En blå plastkasse och en flaska ligger på stenplattorna bredvid honom. Han vankar fram till sin kasse, med ett leende och tar fram koranen.  Detta är ett gift, menar han. 

En flicka som står mot kravallstaketet skriker ett djuriskt skrik. Rösten kommer att spricka om hon fortsätter. Publiken tappar fokus på talaren. Hennes vänner är förvirrade. Flera av dem har börjat gråta, och resten är inte långt ifrån det.  

Flera män i folkmassan börjar reagera. De skriker på arabiska. “Gud är störst!” En man tar tag i staketet och börjar gunga det i rörelse. Fram och tillbaka skramlar det mot stenplattorna Partiordförande ler igen. Flera muggar från McDonalds haglar in. En pinne, flera småstenar och en smällare flyger in. Polisen närmar sig mot staketet och mannen som drar i staketet flyttar in sig i folkmassan. 

– Han är bara här för att provocera. Varför får han göra såhär? Det är inte rätt. Hans dag kommer att komma, säger en ung maskerad man som vill vara anonym. 

– Lugn, han får lov att göra såhär enligt svensk grundlag. Han vill att ni skall bli arga, det bästa ni kan göra är att gå härifrån så får han inte uppmärksamheten, säger en annan person från Flamman som dyker upp.  

Hemma i Danmark fick Stram kurs 63 091 röster i Folketingsvalet år 2019, vilket gav dem 1,8% av rösterna. Det är 0,2 procent under den danska spärren för att komma in i Folketinget. Den svenska motsvarigheten för folketingsvalet är riksdagsvalet. I Danmark har Rasmus Paludan gjort sig känd på att ta sig till invandrartäta områden för att demonstrera. Han filmar och lägger ut allt på internet.  

Koranen står på högkant i mitten bakom kravallstaketet. Sakta börjar han dränka den i en vätska. Stämningen trappas upp och människor som tidigare varit passiva runt kravallstaketet, är nu högljudda och gestikulerar med hela kroppen. Rasmus Paludan går ner på ett knä, och tar fram en braständare och tänder på. Han flinar, och försöker prata genom sin megafon men hörs inte alls.  

Folkmassan skriker. 

En man tar sats, och hoppar över staketet. Polisen springer blixtsnabbt och brottar ner mannen. Han gör motstånd men ger han upp, och leds ut med båda armarna bakom ryggen. Flera av de maskerade ungdomarna är också rejält uppretade. De rör sig fram och tillbaka för att hitta en svaga länkar i polismuren runt kravallstaketet. 

– Han får gärna stå här och prata om hur dåligt islam är, det är hans rättighet. Men att elda upp koranen, där någonstans går gränsen. Han gör bara det för att provocera, säger en man som inte vill uppge namn. 

Rasmus Paludans tid börjar rinna emot sitt slut och han gör sig redo för att eskorteras iväg av polisen. Våldsamheter uppstår mellan polis och ungdomar. 

Fem unga flickor ställer sig på knä där den uppeldade koranen ligger. Två av dem har tagit av sig sina skor. Varsamt plockar de upp de sidor som elden inte lyckats sluka. En efter en, lägger de försiktigt bitarna i handen och sedan ger sig iväg. 

Text och bild: Peter Karlberg