Categories
Uncategorised

Laura Vandelin

Frukosten serverad: ”kärlek och empati”

I Göteborg lever över 3 000 personer i hemlöshet, enligt Räddningsmissionen. Över 100 av de samlas fyra gånger i veckan på Vasagatan 14 i Göteborg för att äta frukost, tvätta sig och få tak över huvudet i några timmar. Räddningsmissionen jobbar dagligen med att hjälpa hemlösa och socialt utsatta.

 – Svenska staten tog allt från mig, säger Amir Hossein, en av besökarna på Räddningsmissionens frukostcafée.

Lokalen är fördelad i två rum där främst män i 50-årsåldern sitter och äter frukost på torsdagsförmiddagen. En lukt av nybryggt kaffe, alkohol, gröt och cigarettrök sprider sig i matsalen. Vinden slår mot fönstret och det är nollgradigt utanför. Trots att det är varmt i matsalen, väljer de flesta av besökarna att ha både mössor och tjocka jackor på sig. För bara några månader sedan fick gästerna inte komma in i lokalen men sedan restriktionerna släpptes tidigare i februari kan de återigen samlas vid de vita borden.

– För mig känns det jättebra att få komma hit igen som vanligt. Det är bra mat och man kan samlas och träffa sina vänner och bekanta. Jag kommer hit nästan varje dag, berättar Eduardo som kom från Chile till Sverige för några år sedan medan han tar en klunk kaffe ur den turkosblåa muggen.

Han ser inte särskilt frusen ut men ändå har han på sig en svart mössa och en svart dunjacka. Kanske är det en vana från tiden då frukostcaféet flyttade ut till gatan i några månader under pandemin.

Mittemot honom sitter Amir som sedan många år tillbaka har besökt fukostcaféet.

 – Här får man inte bara mat utan empati, respekt och kärlek, säger Amir med ett glatt leende. Det syns på honom att han är glad att caféet har öppet och att man har en plats att värma sig på. Även han är klädd i ytterkläder från topp till tå och den blåa ansiktsmasken är nerdragen till hakan där den möter den röd-lila halsduken.

Vid de andra borden sitter också män, utseendemässigt ganska lika de fyra som sitter vid mitt bord. Man hör olika språk i lokalen och den unkna lukten som sticker i näsan sitter kvar.

Alldeles bredvid bordet står Eva Erlandsson.

Eva Erlandsson jobbar som pastor och verksamhetsledare på gatukyrkan på Räddningsmissionen sedan åtta år tillbaka. Hon har på sig en grön långärmad tröja och runt halsen har hon en svart-vit pastorskrage. Hon lutar sig avslappnat tillbaka mot väggen medan hon samtalar med de olika besökarna. I handen håller hon en likadan turkosblå kaffekopp som besökarna dricker ur vid borden.

Räddningsmissionen arbetar aktivt med att hjälpa personer i hemlöshet genom ett 30-tal olika verksamheter. Exempelvis hjälper deras verksamhet Hjärterum människor som lever i hemlöshet att hitta boytor och har sedan 2017 hjälpt 350 personer till ett eget hem. Hjärterum samarbetar med bland annat Göteborgs Stad och Boplats. De har även stödbostäder för unga, kollektivboenden för människor i missbruk och skyddslägenheter för kvinnor och barn som har utsatts för bland annat våld i nära relationer. För övrigt driver också Räddningsmissionen olika typer av stödgrupper och öppna mötesplatser. En av de är just frukostcaféet i Vasastan.

– Alla behöver ju mat och att få duscha eller tvätta kläder men även få kontakt med socialtjänsten, sjukvården och så. Dessutom får de även ett känslomässigt stöd här, säger Eva Erlandsson.

Under pandemin har Räddningsmissionen, precis som andra verksamheterna, fått anpassa sig till de rådande restriktionerna. Soppmässan som hålls i Matteuskyrkan i Majorna på tisdagskvällar och frukostcaféet fick flytta ut under några månader. Pappersmuggar och påsar med smör-gåsar på ett utebord på gatan var sättet som verksamheten kunde fortsätta på, utan att behöva stängas ner helt och hållet.

– Vi stängde aldrig ner caféet under pandemin men vi var ute fram tills första september 2020.

När de sedan flyttade inomhus igen fick högst tolv personer komma in samtidigt och man fick bara vara på plats inomhus i högst en halvtimme. Dessutom jobbade personalen i skyddsvisir och munskydd.

– Det var kö där utanför varje dag, säger Eva Erlandsson.

Många besökare vaccinerades mot Covid-19 på Räddningsmissionen eftersom de har ett samarbete med Västra Götalandsregionen sedan maj förra året. Personer som annars inte hade kunnat vaccinera sig på grund av att de saknar både någon form av identitetskort och personnummer, men det var inget som behövdes för att vaccinera sig hos dem.

– Det är klart att man ha fått uppmuntra folk till att vaccinera sig. ”Man vill ju inte stoppa i sig vilken skit som helst” säger Eva Erlandsson och citerar någon som varit narkoman hela sitt liv men inte vill ta vaccin.

För det är just så att besökarna skiljer sig mycket åt. Vissa är hemlösa, andra är kriminella och har suttit i fängelse under flera år, en del har ett tungt aktivt missbruksproblem och ännu en del är socialt utsatta människor.

 – Det är jätteviktigt att alla är välkomna. Det är en bred målgrupp på de som kommer hit och det ska vara så. Vi nekar ingen att få frukost.

  • Räddningsmissionen är en ideell förening. Deras vision är att ingen ska lämnas utanför vilket de jobbar med genom akuta, långsiktiga och förebyggande insatser.
  • Räddningsmissionen driver ett 30- tal verksamheter i flera delar av samhället.
  • Antal personer som lever i hemlöshet i Göteborg har sedan 2019 minskat med 37 procent, från 5015 personer till 3161.

    Källa: Räddningsmissionens hemsida mars 2022
    Källa: Göteborgsstad. Årsrapport 2021: Uppföljning av Göteborgs Stads plan mot hemlöshet 2020-2022