Categories
Grupp 3 -21

Svensk i hjärtat, svensk på pappret

SVENSK I HJÄRTAT, SVENSK PÅ PAPPRET

I augusti 2015 reste hon från Brasilien till Sverige för gott. Aldrig hade hon tidigare rest så långt, men en ännu längre resa låg framför Karina. Resan att bli svensk.  


TEXT OCH FOTO: LINN HOLMBERG

Efter flera soliga vårdagar på västkusten, är det nu snöstorm utanför fönstret. I sitt kök i Östra Göteborg står Karina Dayane Barbosa da Silva. En 21-årig tjej som idag är besviken på det svenska vädret.

– Innan jag kom till Sverige tänkte jag att det skulle bli najs med kylan. Första vintern var jättefin, men efter den andra, tredje, fjärde och femte tänkte jag: Vad har jag gjort?

Karina skrattar högt åt det hon sagt. Att hon är högljudd är något hon redan påpekat. Det är en egenskap hon säger kommer från det sydamerikanska ursprunget. Idag tycker hon dock att hon dämpat sig i jämförelse med familjen i Lessebo, Småland.

Det var dit hon kom för drygt fem år sedan. Till en familj hon inte haft någon relation med på elva år. Hennes mamma hade flyttat till Sverige med en ny man 2004 och fått flera barn. Först när Karina var tolv år tog hennes mamma upp kontakten igen.

– I början var jag lite arg och tänkte: Jaha, nu vill hon ha oss. Men efter några år kändes det bättre.

Tillslut fick Karina och hennes bror Kevin frågan om de ville flytta till sin mamma. Karina säger att hon inte hade någon tydlig bild av Sverige, men så minns hon plötsligt ett reportage hon sett i Brasilien. I reportaget beskrevs de ljusa, norrländska sommarnätterna. Karina hade blivit förundrad och fastnat framför skärmen.

– Jag tyckte det var jättecoolt. Jag trodde verkligen att det skulle vara så i hela landet, säger Karina.

Sin första natt i Sverige spenderade hon i Malmö med sin bror. De hade landat på Kastrups flygplats i Danmark och var nu på väg mot Sverige. Deras tält satte de upp precis vid havet. Träden var gröna och Karina tyckte att Sverige var som en dröm. Hon blev kär i sitt nya land, trots att solen gick ner den kvällen.

Kevin och Karina har gått igenom mycket tillsammans.

Idag har de en nära syskonrelation…

…och skrattar mycket med varandra.

SVENSK I HJÄRTAT

Snön utanför fönstret har slutat yra och stormen verkar stilla sig. En mer seriös Karina delar sina tankar kring tillhörighet.

Det som spelar störst roll är att ha svenska vänner

– Jag känner mig som hälften, hälften. Det är inte så att jag är svensk på pappret och brasiliansk i hjärtat, utan jag känner mig både brasiliansk och svensk på insidan.

Första året i Sverige hade varit tufft. Språket kämpade hon länge med och det var inte lätt att anpassa sig till en ny skola och en ny familj. Hösten 2015 började Karina på en skola för nysvenskar. Det innebar att hon fick lära sig språket från grunden, men saknade möjligheten att träffa svenskar varje dag. Karina säger att det var en väldigt ensam period.

– Det som spelar störst roll för att komma in i det svenska samhället är utan tvekan att ha svenska vänner. Innan jag började gymnasiet kände jag mig väldigt ensam. Jag kände inte att jag var en del av allt det här, säger hon med blanka ögon.

Tillvaron blev lättare för Karina när hon träffade sin pojkvän Emrik sommaren 2016. Han hjälpte henne att våga börja prata svenska och har varit den viktigaste personen i hennes språkresa.

Karina och Emrik sommaren 2016

Foto: Sandra Hoberg

KULTURKROCK I KÖKET

Karina bor sedan i höstas tillsammans med Emriks syster Emilia, som även är en god vän. Att spendera vardagen med någon från en annan kultur är inte det lättaste. Emilia säger att det här med att hålla tid inte var Karinas starka sida i början.

– Ursäkta, jag tror jag måste avbryta dig där, säger Karina med en förvånad blick. Jag har väl aldrig haft problem med tid?

Diskussionen pågår en stund i köket innan båda väljer att ge upp.

De två vännerna lagar mat tillsammans varje dag. På köksbänken ligger grönsaker och redskap huller om buller och den vanligtvis vita ytan har fläckar i olika färger.

– Det brukar bli kaos när jag lagar mat, och jag har inte så många regler, säger Karina. I Brasilien använder vi till exempel inte olika skärbrädor till olika saker.  

Hon sneglar på Emilia och ler.

I köket på Dalvägen lagas det både brasilianskt och svenskt.
SVENSK PÅ PAPPRET

För att bli svensk medborgare, behöver du ha bott i Sverige i fem år, vilket Karina gjort sedan i höstas. På migrationsverkets hemsida listas fördelar du har som medborgare. Till exempel:

  • Absolut rätt att bo och arbeta i landet.
  • Rösträtt i riksdagsvalen
  • Lättare att arbeta i andra EU-länder

Karina ville framför allt få rösta och bestämde sig därför för att bli svensk medborgare. Nu är hon det sedan den 22 februari 2021. Ansökte gjorde hon via migrationsverkets hemsida där hon fick svara på frågor om sitt liv, betala en avgift och även skicka in sitt pass. Beslutet kom sedan i brevlådan.  

– Jag tyckte det var jättekul när jag fick beskedet, men också konstigt. Jag minns att jag tänkte: Oj, nu är jag verkligen svensk. Karina ler och fortsätter.

– Det hade i och för sig varit ännu konstigare om jag råkat bli norsk.  

Köket fylls utav högljutt skratt. 

ETT VÄLKOMNANDE LAND

Även om Karina älskar Sverige, finns det saker som hade kunnat vara annorlunda när hon först kom hit. Hon tycker att Sverige behöver bli bättre på att sätta nysvenskar i konkreta sammanhang, med svenska personer i samma ålder. Inte bara slussa in dem i ett arbete eller på en skola.

– Jag hade en familj här och ändå var det jättesvårt. Tänk då hur det är för de som kommer helt själva. Hade jag inte träffat Emrik och hans familj vet jag inte vart jag hade varit idag. Det är tack vare dem som jag kommit in i det svenska samhället.

Emrik, hans föräldrar och Kevin på besök hos Karina och Emilia i Göteborg.

Flaggorna i puffbilden är av

Pete Linforth och JoeBamz

– hämtade från pixabay.