Categories
Grupp 1 -21

Plugga i Östersund

Naturen lockar studenter till Östersund

Att börja plugga mitt under en pandemi är inte lätt, men det underlättar om man kan kombinera studierna med till exempel skidåkning eller skridskor. För många studenter på Mittuniversitetet är det naturlivet på helgerna som väger upp för plugget på vardagarna.

Det är tidig lördag morgon och minus 13 grader på Östersunds Stugby & Camping, där nästan 200 studenter bor i små stugor. Sam Svalander är psykologstudent och har lastat bilen full med pjäxor och termobyxor, och ska åka den 1,5 timmes långa bilresan in till Åre med sina kompisar. Att åka skidor är en av många aktiviteter man kan ägna sig åt på fritiden som student, och det är precis det som lockade Sam till staden.

–  Om jag hade suttit med datorn i en storstad och inte kunnat göra någonting på fritiden, då hade jag förmodligen hatat mitt liv just nu, säger Sam.

” Vi alla är helt ensamma långt hemifrån och därför har man bara varandra”

Birk Hutha

Gemenskap bland studenterna

När jag frågar några psykologstudenter varför de valde Mittuniversitetet, berättar de lite skämtsamt att det finns två typer av människor som börjar plugga i Östersund. Det är dels friluftsmänniskor som sökt sig till naturen och alla aktiviteter staden erbjuder, men det är också de som helt enkelt inte kom in någon annanstans med sina betyg. Däremot, menar studenterna, är det väldigt lätt att älska staden när man väl flyttat hit, och det beror mycket på närheten till naturen och gemenskapen eleverna får med varandra.

– De flesta som börjar plugga här kommer inte härifrån, och det gör att vi alla är helt ensamma långt hemifrån och därför har man bara varandra, säger studenten Birk Hutha.

Lära sig att älska staden

Johanna Nestor från Eksjö i Småland är en av de studenter som hamnade i Östersund eftersom det var här hon kom in med sina gymnasiebetyg. Hon tackade ja till platsen men var skeptisk till kylan och mörkret, och till att flytta så långt hemifrån. Hon lovade sig själv att hon skulle stå ut i ett halvår, men nu älskar hon staden. Hon berättar att hon varit sjuk i några veckor och inte kunnat göra så mycket, men att bara kunna öppna fönstret och mötas av sol och snö är något hon uppskattar.

– Jag får väl testa ett halvår, tänkte jag, men nu vill jag stanna, säger Johanna.

Denna lördagsmorgon är bilen svårstartad eftersom natten varit kall. På vinterhalvåret händer det mer ofta än sällan att bilen inte startar, så igår kväll knackade Sam på en granne för att låna en laddare. Eftersom batteriet laddats hela natten startar bilen äntligen och klockan är 06.30 när de rullar från campingen mot Åre, och mobilen kopplas till högtalaren för att förgylla resan.

Under Sams uppväxt åkte han och hans familj skidor varje vinter, men han berättar att det var många som aldrig åkt skidor när de flyttade till Östersund i höstas.

– Jag höll i lektioner för mina vänner, och i början körde vi bara runt här på parkeringen, säger han och skrattar.

Förutom att studenterna ofta åker till Åre på helgerna finns det tre skidbackar inne i Östersund, och långa spår för längdskidor på Storsjön. Skulle man mot förmodan inte gilla att åka skidor finns det mycket annat i naturen som lockar. På en del av Storsjön har kommunen tagit bort det tjocka lagret snö som lagt sig på isen så att man kan åka skridskor, och på en annan del av sjön finns möjlighet till kallbad, där isen inte frusit. Under pandemin har studenterna träffats mycket utomhus och redan imorgon har de bestämt att de ska träffas och grilla utanför studentlägenheterna på Frösön, där nästan alla som inte bor på campingen bor.

Sam Svalander skottar grillplatsen.
En snöskyffel håller uppe gallret.
Birk Hutha täljer en pinne till grillen.

Klockan 14 är det dags för grillning och det är Birk Hutha som skickat ut tid och plats på Snapchat. Väl framme vid grillplatsen är det någon som frågar var bänkarna och grillen är. ”Där!” ropar en annan och pekar mot vänster. Kollar man noga kan man se toppen av en träbänk som sticker upp ur snön. Birk och Sam hämtar varsin snöskyffel och skapar en gångväg fram till bänkarna, och börjar sedan skotta bort snön från sittplatsen. Efter några minuter tar Birk av sig jackan och fortsätter skotta i T-shirt. ”Välkommen till Norrland!” ropar någon, och gruppen brister ut i skratt.

När grillplatsen väl är redo plockas det upp vegokorv, bröd och ketchup ur ryggsäckarna. Grillgallret är ostabilt och Birk plockar upp en kniv ur väskan och börjar tälja på en pinne som ska kunna hålla det uppe. Under tiden ligger gallret på en av snöskyfflarna vilket verkar fungera bra, så grillningen kan starta.

Johanna Nestor, som ju egentligen bara planerat att stanna ett halvår, berättar att hon är väldigt glad över beslutet att testa att flytta hit. Nu ser hon fram emot minst 4,5 år till i staden.

– Jag hade inte velat plugga någon annan stans, vad gör man ens på fritiden i andra städer? Säger hon och tar en tugga av sin vegokorv.

Text och Bild: Ellinor Persson