Categories
Uncategorised

Benjamin Hanafi

Benjamin Hanafi

”Padeldöden” inget som skrämmer – sporten växer

Under pandemin var padel sporten på allas läppar. Tider gick inte att få på, nya hallar byggdes och utvecklingen tycktes gå spikrakt uppåt. Nu tvingas många hallar stänga och hypen är inte lika stor – trots det går sporten mot en ljus framtid.

Sporten har en otrolig potenial, säger förbundschef Calle Åkesson.

De dova ljuden från padelrackens bollträffar ekar över Arena Padel Borås. Inne på centercourten knyter spelarna sina nävar och skriker ut sin glädje efter de vunna poängen. Knän blöder och svetten rinner och i takt med matchens gång blir publiken mer engagerad och högljudd.

Fortsatt stort intresse

Swedish Padel tour består av sju deltävlingar där spelarna som presterat bäst under tävlingarna samlas för att göra upp i SPT Finalen. Borås står i helgen värd för tourens första tävling där Sveriges padelelit är samlad. Personer som vill se finalerna får ta ett varv i lokalen och leta efter stolar. Många av barnen slår sig ner på marken. Intresset är stort, någonting som går emot den senaste tidens rubriker.

– Många pratar om att intresset går ner, vissa uttrycker det som ”padeldöden” vilket är helt befängt egentligen, säger Calle Åkesson, förbundschef på svenska padelförbundet.

Många hallar står tomma till följd av att det byggts för många hallar. Foto: Benjamin Hanafi

Många padelhallar runt om i Sverige har tvingats lägga ner. Hypen som fanns under pandemin har avtagit men att jämföra då och nu är en jämförelse som ger en orättvis bild.

– När pandemin kom och förändrade hela vårt samhälle fanns det många som var permitterade. Det spelades mycket mer på dagtid och det var fullbokat på kvällar och helger. Det blir orättvist att jämföra med den perioden, säger Åkesson samtidigt som dagens största jubel bryter ut på banan bakom.

Han menar att det har byggts för många hallar och att det är därför vi ser att många nu tvingats lägga ner. Han beskriver att sporten befinner sig i en balansering utifrån ett hallägarpespektiv.

– I en geografisk yta kan det inte finnas för många padelanläggningar. Samtidigt kan vi se att vår verksamhet går uppåt så ser vi ju att intresset fortsatt är stort. Sporten är här för att stanna och vi har kalkylerat för en fortsatt utveckling.

Foto: Benjamin Hanafi

”Vamos, vamos, vamos”

Uppmuntrade tillrop, klappar på axeln och långa dueller duggar tätt inne i buren. Spelarna slår sina slag med större marginaler. Stegen blir tyngre. Ljudnivån på segerskriken höjs. Tävlingen har även internationella spelare på plats och det märks inte minst av genom de många spanska uttrycken som med jämna mellanrum hörs från planen. ”Vamos, vamos, vamos” förekommer mest frekvent.

Sporten har sina rötter i just spansktalande länder. Den grundades i Mexiko men utvecklingen har främst drivits av Spanien och Argentina som idag är världsledande. I Sverige har sporten länge haft en anonym tillvaro. Den första anläggningen byggdes i slutet på 90-talet och det dröjde dock fram till 2017 tills man såg de första tecknen på att padel hade en ljus framtid i idrottssverige. Sedan dess har en pandemi passerat och det var under den som etableringen verkligen tog fart.

Fullsatta läktare och fler därtill. Foto: Benjamin Hanafi

Arbetet framåt

  • Padelåret 2022
  • Svenska padelförbundet hade 170 föreningar som medlemmar. Föreningar har i sin tur runt 200 medlemmar.
  • Totalt omkring 40 000 medlemmar.
  • 4300 licenserade aktiva tävlingsspelare.
  • 540 000 unika bokningskonton som bokat en padelbana
  • 3500 padelhallar i Sverige
  • Källa: Svenskpadel.se

Precis som samhället i stort drabbas padeln av lågkonjunkturen. Den kommersiella har varit stark inom sporten och stora ekonomiska medel har funnits till hands, men har den senaste tiden försvagats och minskat. För ett framgångsrikt föreningsliv krävs det att pengarna kommer in och att sponsorer fortsätter att se storheten i sporten.

– Går vi åt ena hållet och kommersialiseringen åt andra hållet, då är det en fara, berättar förbundschefen.

Att förstärka föreningarna och göra dem hållbara på sikt är ett av de viktigaste arbetsområdena som förbundet arbetar med. Detta genom att göra det självklart för alla som spelar padel att gå med i en förening och på sätt förbättra föreningslivet kring sporten. Stort fokus ligger på att få personer som utövar fritidsaktiviteten padel till att utöva sporten padel.

– VI har en sådan otrolig potential. Vi vet att ungefär 550 000 har ett bokningskonto som man bokat en bana genom någon gång under 2022. Men det är bara 50 000 som är medlemmar i en förening. Om vi skulle lyckas med att få alla att bli medlemmar då hade vi varit ett av de tredje största förbunden i Sverige, berättar han.

Ljus framtid

Finalerna är slutspelade och hallen töms sakta på publiken som fått uppleva en helg med högkvalitativ padel. Spelarna öser lovord över arrangemanget och personerna som varit på plats under tävlingen.

–Aldrig sett så mycket folk på SPT, aldrig sett en sådan inramning, säger Baharak Suleymani som förlorade finalen i damklassen.

Att svensk padel kommer ha en fortsatt stark utveckling verkar det inte råda några tvivel om. Om några år hoppas svenska padelförbundet att sporten ska ha tagit en starkare position i idrottssverige och att alla ska veta vilka de är.

– Det sker en balansering och det kommer vara tufft ett tag men sporten padel kommer att utvecklas och fortsätta, konstaterar en hoppfull Calle Åkesson.