Categories
Grupp 1 -21

Källargymmet som blev med pilatesboll

I en bostadsrättsförening i Tuve förvandlade pensionärerna den tomma källarlokalen till ett levande hemmasnickrat gym. Biljardbordet som ingen spelade på byttes ut mot en roddmaskin och spinnrocken, som ingen visste fanns, blev till en pilatesboll. Nu bjuder gymmet både på svett och gemenskap. 

Text och bild: Julia Hansson

Med lätta steg och rak blick agerar Susanne Relam mäklare i källarlokalen. Hon visar både handbollar och handsprit, spinningcykeln och redskapshörnan. Allt för att ett lyckat gympass ska få plats i rummet. 

– Nu är det bara löpbandet som saknas, men det funkar bra ändå, säger Susanne. 

Efter några försök att visa hur multimaskinen fungerar ger hon upp. Hon berättar att Esco, en man i huset, alltid lyfter så tunga vikter och efter att han har tränat så är det i princip omöjligt att ta sig an maskinen. Istället går Susanne vidare till sin favoritmaskin, motionscykeln. Hon har prickiga strumpor, jeans och dunväst, och hennes fötter roterar med full fart framåt. 


Susanne VS multimaskinen – Vem vinner?

Att röra på sig, gymma och vandra har alltid varit en stor del av Susannes liv. När idrott och sport inte varit lockande, så har gymmet varit platsen för henne. I år fyller Susanne 74 år och hon känner att träningen aldrig varit viktigare. Hon berättar att kroppen har ett helt annat behov av träning nu på äldre dar. Efter ett gympass kan Susanne verkligen känna att “det där behövde jag”. 

– Jag känner mig både fylld av ny energi och endorfinerna härjar i kroppen.

Nyckeln till ett bra mående

Michail Tonkonogi är professor i medicinsk vetenskap med inriktning på idrottsfysiologi på Högskolan Dalarna. Han menar att äldre människor har ett stort behov av fysisk träning. Men han säger att det inte handlar om en enskild träningsform, utan om en kombination av både styrketräning och konditionsträning. 

– Den ena utesluter inte det andra, utan de har olika effekter på kroppen, säger han.

Michail rekommenderar istället att dagligen ta snabba promenader men också styrketräna några gånger i veckan. 

– Men man får inte glömma att all träning är bra träning, och den bästa träningen är den som blir av, säger Michail Tonkonogi. 

Bättre sent än aldrig

Efter att ha tagit igen sig från morgonens träningspass och eftermiddagspromenaden, skuttar Barbro Gustavsson, 86, ner för trapporna och fyller källarvåningen med färg. Den mjuka soffan på andra våningen är nog fortfarande varm. Barbro och Susanne är några av dem som fått rutin på träningen och deras namn skrivs flitigt upp på gymmets veckoschema. Tillsammans med två andra grannar, tränar dem ihop två gånger i veckan. Men denna träningsrutin fick inte Barbro till förrän efter 80-års strecket. 

Organiserat kaos när pensionärerna bokar upp sina tider på gymmet.

–  I början var jag väldigt tveksam inför idén med gym. Jag tänkte”oj jag klarar nog inte att komma opp på en del av redskapen”, men nu, jag är förvånad själv faktiskt, säger Barbro.

Barbros dotter brukar kalla henne för “en riktig krutgumma” och hon är väldigt imponerad av sin mamma. 

– Men hon varnade mig i telefon sist. Att jag inte skulle förhäva mig för kung och fosterland. Man behöver inte vara gammal för att något ska brista, säger hon. 

I början var jag väldigt tveksam inför idén med gym. Jag tänkte ”oj jag klarar nog inte att komma opp på en del av redskapen”, men nu, jag är förvånad själv faktiskt

Barbro Gustavsson

Träning för både kropp och knopp

Professor Michail Tonkonogi menar att det finns många andra som Barbro, personer som aldrig tidigare tränat och som nu på äldre dar är tveksamma. 

– Men förmågan att träna finns alltid, det finns hur många studier som helst som visar att man svarar på träning. Och det intressanta är att alla svarar på styrketräning, oavsett om du är 40 eller 90, säger han. 

Vid styrketräning märks effekterna extra snabbt och redan efter några veckor kan man uppleva sig själv som starkare och vissa vardagssysslor som mycket enklare. Barbro själv, är ett praktexempel på detta. 

– Jag har mycket lättare att komma ur sängen nu. Förut när jag skulle ta mig ur sängen, gjorde det ont i hela kroppen och det gör det inte längre, berättar hon. 

Förutom det fysiska måendet, förbättrar träningen den kognitiva hälsan. Michail säger att styrkeövningar stärker det associativa minnet, alltså förmågan att lösa mer komplicerade uppgifter. Konditionsträning däremot, förbättrar det operativa minnet, även kallat korttidsminnet. 

– Alla är väldigt angelägna att behålla sin kognitiva förmågan eftersom den berör människor. Att man springer långsammare verkar folk acceptera, till skillnad från att man tänker sämre, säger Michail. 

Barbro och Susanne utanför bostadsföreningen.

Trygghet och gemenskap 

Var sak på sin plats är något som genomsyrar gymmet, men tidningar med yogaövningar ligger slarvigt utspridda på en pall. Yogamattorna pryder väggarna som tavlor. Tyg som dinglar längs taket för att minska ekot. Barbro berättar att gymmet har blivit en trygg punkt för henne. På äldre dar har hörseln svikit henne och läppläsning blir särskilt svårt i tider med munskydd. Men också i stora grupper där alla pratar i racerfart. Det är därför hon är så tacksam för sina tre träningskamrater.

Barbro Gustavsson och Susanne Relam

– Och då ser jag på munnen när vi pratar och då behöver jag inte spela med. Och vi har kommit överens om att det vi pratar om stannar oss emellan. Det är vi fullkomlig trygga med, säger hon. 

Susanne instämmer och berättar att höjdpunkten på veckan är att få styrketräna ihop med sina vänner nere i källargymmet. Men särskilt speciella är måndagarna.

–  Efter träningspasset duschar vi och sedan går vi hem och dricker kaffe hos någon av oss fyra. Vi kan prata och skratta i flera timmar, säger Susanne. 

– Tryggheten och gemenskapen som vi har, det är nog det allra bästa. Glädje, det är äkta. Det är inget tillgjort, tillägger Barbro.